Lielbritānijas kompānija jau sagatavojusies drahmu drukāšanai

Lielbritānijas naudas drukātava "De La Rue" veikusi nepieciešamos sagatavošanās darbus, lai gadījumā, ja Grieķijai nāktos pamest eirozonu, tā varētu sākt drahmu drukāšanu, ziņu aģentūrai "Reuters" piektdien pavēstīja kāds informēts avots.

Kā skaidroja vārdā neminētais avots, drukātava gatavojas iespējamībai, ka Atēnas varētu lūgt tai sākt drahmu drukāšanu.

"Ja viņi [Grieķija] nolemtu izstāties no eirozonas, pirmkārt, to nevar paveikt nakts laikā, daļēji tas saistīts ar šādas rīcības sekām, bet daļēji arī ar to, ka nepieciešams liels skaits banknošu, lai varētu aizvietot valūtu," savukārt skaidroja analītiķis Pols Džonss. "Tas būs milzīgs darbs, ko paveiks valsts drukātavas, taču būs nepieciešami papildspēki no ārpuses, un "De La Rue" varēs izmantot izdevību."

"De La Rue" ir pasaulē lielākā komerciālā naudas drukātava, kas drukā vairāk nekā 150 nacionālo valstu valūtas.

LETA jau ziņoja, ka starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" ceturtdien pazemināja Grieķijas kredītreitingu no "B-" līdz CCC, savu lēmumu pamatojot ar politisko nestabilitāti, kas var novest pie iespējamās valsts izstāšanās no eirozonas.

"Fitch" norādīja, ka lielie panākumi, kurus 6.maijā notikušajās vēlēšanās ieguvušas partijas, kas iestājas pret taupības pasākumiem, un politiķu nespēja vienoties par jaunās valdības izveidi liecina par sabiedrības un politiskā atbalsta trūkumu starptautiskajai aizdevuma programmai, kas līdz šim ļāva Atēnām izvairīties no maksātnespējas.

Tāpēc "Fitch" atzina par nepieciešamu pazemināt valsts parāda kredītreitingu līdz CCC, atzīstot, ka Grieķija "nav pasargāta no maksātnespējas".

"Fitch" brīdināja, ka gadījumā, ja jaunā valdība, kura varētu tikt izveidota pēc 17.jūnijā gaidāmajām atkārtotajām vēlēšanām, atteiksies pildīt saistības, kuras Grieķija uzņēmusies apmaiņā pret Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu, Atēnām, visticamāk, nāksies eirozonu atstāt.

"Grieķijas aiziešana [no eirozonas], visticamāk, izraisīs daudz maksātnespēju arī privātajā sektorā," prognozēja reitingu aģentūra.

Svarīgākais