ASV un Izraēla ir gatavas uzbrukt Irānai

Amerikas Savienotās Valstis ir gatavas uzbrukt Irānai gadījumā, ja tas būs nepieciešams, lai apturētu kodolieroču ražošanu, izteicies ASV sūtnis Izraēlā Dens Šapiro (Dan Shapiro).

ASV puse tomēr uzskata, ka pret Irānu jāvērš diplomātiskas un ekonomiskas sankcijas, un darbojas kā galvenais virzītājspēks sarunās ar Irānu. Turpretī Izraēla pret šīm sarunām izturas skeptiski un uzsver, ka ir pēdējais laiks uzsākt militāras darbības, raksta Associated Press.

Irāna vēl joprojām uzsver, ka tās kodolprogramma ir paredzēta miermīlīgiem mērķiem, piemēram, enerģijas ražošanai. Tikmēr ASV un Izraēla tur Irānu aizdomās par kodolieroču ražošanu.

Līdz šim ANO sankcijas pret Irānu ir izrādījušās neveiksmīgas un nav atturējušas Irānu turpināt urāna bagātināšanu, kas ir atombumbu izstrādes pamatā.

Vairāki eksperti pauduši viedokli, ka Irāna izmanto šīs diplomātiskās sankcijas, lai iegūtu laiku un varētu mierīgi turpināt atombumbas ražošanu.

Izraēlas puse ir noskaņota kareivīgi un ir gatava nepieciešamības gadījumā nekavējoties uzbrukt Irānai. Tikmēr ASV aicina Izraēlu pagaidām atturēties no militārām darbībām, baidoties, ka uzbrukums varētu reģionā izraisīt karu, taču kodolprogramma tā arī netiktu apturēta.

Svarīgākais