Kadāfi dēls atsakoties sadarboties ar advokātiem

© Scanpix

Lībijas varasiestādes noraidījušas starptautiskās sabiedrības bažas, ka tiek speciāli novilcināta gāztā līdera Muammara Kadāfi dēla Saifa al Islāma tiesāšana vai izdošana Starptautiskajai krimināltiesai.

Amatpersonas paziņojušas, ka pie radušās situācijas vainojams pats Saifs al Islāms, kurš joprojām nav izvēlējies sev advokātu – līdz ar to saskaņā ar Lībijas likumiem nav iespējama procesa virzīšana uz priekšu.

Lībijas vēstnieka ANO vietniekam Ibrahīmam Dabbaši naktī uz ceturtdienu nācies taisnoties ANO Drošības padomē, un viņš uzsvēris, ka Lībijas valdība ir gatava nodrošināt tiesas procesa sākšanos, taču to kavē pats Saifs al Islāms. «Mēs nevaram uzsākt prāvu, kamēr viņam nav advokāta, bet viņš līdz šim noraidījis visus aizstāvjus. Risinājums nav Lībijas varasiestāžu, bet gan paša apsūdzētā rokās,» uzsvēris Lībijas pārstāvis.

AFP atgādina, ka Starptautiskā krimināltiesa, kas pagājušā gada jūnijā M. Kadāfi dēlam izvirzīja apsūdzības slepkavībās un spīdzināšanās, joprojām nav izlēmusi, vai pieprasīt Saifa al Islāma izdošanu vai atļaut viņa tiesāšanu Lībijā. Radies iespaids, ka šis jautājums netiks atrisināts vēl vairāku mēnešu garumā, jo jūnijā beidzas pašreizējā Starptautiskās krimināltiesas galvenā prokurora Luisa Moreno-Okampo pilnvaras, bet viņa pēctecim būs nepieciešams zināms laiks, lai izprastu problēmas būtību. Starptautiskā krimināltiesa par Saifa al Islāma aizstāvi ir iecēlusi advokātu Ksavjē Žanu Keitu, taču viņam pēdējo mēnešu laikā nav bijis iespējas tikties ar savu klientu. Iepriekš tiesa saņēmusi Saifa al Islāma lūgumu, kurā pausta vēlme, lai viņu tiesā Lībijā, taču nav pārliecības, ka šis dokuments nav tapis spiediena rezultātā.

Vairākas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas, piemēram, Human Rights Watch, izteikušas lielas šaubas, vai Lībijas varasiestādes ir spējīgas noorganizēt taisnīgu tiesas procesu. Tiek atgādināts, piemēram, tas, ka Saifs al Islāms atrodas nevis oficiālo varasiestāžu, bet Zintanas pilsētas kaujinieku grupējuma gūstā. Pagājušomēnes pilsētas varasiestādes pat paziņoja, ka M. Kadāfi dēlu varētu tiesāt vietējā tiesā.