Sākas prāva pret Ratko Mladiču

© Scanpix

Vakar Hāgā sākusies tiesas prāva pret bijušo Bosnijas serbu armijas komandieri Ratko Mladiču, kuram izvirzītas 11 apsūdzības kara noziegumos, noziegumos pret cilvēci un genocīdā, kas pastrādāti Bosnijas kara laikā no 1992. līdz 1995. gadam.

R. Mladičs ir pēdējais no aizdomās turētajiem kara noziedzniekiem, pret kuriem Hāgas starptautiskais krimināltribunāls (ICTY) sācis prāvu par noziegumiem, kas pastrādāti militārajos konfliktos, kas izcēlās pēc Dien-vidslāvijas sabrukuma.

Pirmās divas prāvas dienas atvēlētas detalizēta apsūdzības raksta nolasīšanai. Pirms dot vārdu prokuroram Dermotam Grūmam, prezidējošais tiesnesis Alfonss Orī informējis, ka ir ņemts vērā aizstāvības lūgums atlikt liecinieku noklausīšanos (to bija iecerēts uzsākt 29. maijā), jo apsūdzība pieļāvusi kļūdas, ar liecībām iepazīstinot R. Mladiču un viņa advokātus. Prokurors paziņojis, ka piekrīt šādam risinājumam, gan piebilstot, ka cerot – R. Mladiča advokāti necentīsies maksimāli vilcināt tiesas darbību, vēsta AP.

Starptautiskās ziņu aģentūras vēsta, ka 70 gadus vecais R. Mladičs, sākoties tiesas prāvai, centies izstarot optimismu, ar aplausiem sveicot gan tiesu, gan savus nedaudzos atbalstītājus, kuri pulcējušies tiesas zāles galerijā. Kad prokurors uzsācis apsūdzības raksta lasīšanu, apsūdzētais centies neizrādīt emocijas, brīdi pa brīdim gan veicot kādas piezīmes. «Ja ņemam vērā viņa vispārējo veselības stāvokli, kas ir slikts, Mladičs cenšas būt iespējami enerģisks,» sarunā ar Reuters sacījis viņa advokāts Branko Lukičs. Jāatgādina, ka pagājušajā vasarā, pirmo reizi uzstājoties tribunāla priekšā, R. Mladičs deklarēja, ka negrasoties izmantot advokāta pakalpojumus, un paziņoja: «Ja jau es spēju aizstāvēt serbu tautu, tad spēšu arī aizstāvēt pats sevi.» Tomēr jāatgādina, ka 16 gadus ilgās bēguļošanas laikā viņa veselība nopietni pasliktinājusies, – pirms vairākiem gadiem R. Mladiču ķērusi trieka, atrodoties Hāgas tribunāla izolatorā, viņam vairākkārt palicis slikti ar sirdi, un apsūdzētais pārvietots uz tribunāla slimnīcu.

R. Mladičs gan turpina ieturēt sākotnējo pozīciju, atsakoties paziņot, atzīst vai neatzīst vainu. Vakardienas sēdē viņš gan uzvedies pieklājīgāk nekā tad, kad tribunāls uzrādīja sākotnējās apsūdzības, – toreiz R. Mladičs demonstratīvi aizspieda ausis un skaļi pieprasīja, lai viņam pārtrauktu lasīt «šīs muļķības».

Svarīgākais