Ruperta Mērdoka palīdzi apsūdz izmeklēšanas traucēšanā

Londonas tiesa izvirzījusi apsūdzības bijušajai izdevniecības News International vadītājai Rebekai Brūksai un pieciem viņas līdzgaitniekiem par izmeklēšanas traucēšanu.

Prokurors Elisons Levits paziņojis, ka ir pietiekami daudz pierādījumu, kas ļauj izvirzīt nopietnas apsūdzības, kas draud pat ar mūža ieslodzījumu. Policija noskaidrojusi, ka pagājušā gada jūlijā, kad izcēlās ar tabloīda The News Of The World veikto telefonsarunu noklausīšanos saistītais skandāls, R. Brūksa centusies slēpt dokumentus, arhīvus, datorus un citus informācijas nesējus. Apsūdzības izvirzītas arī viņas palīgiem – vīram Čārlijam, asistentei Šerilai Kārterei, šoferim Polam Edvardsam, miesassargam Derilam Džorslingam un News International drošības dienesta vadītājam Markam Hennam. 43 gadus vecā R. Brūksa, kura iepriekš apsūdzēta arī par telefonsarunu noklausīšanās organizēšanu, jau vairākas reizes tikusi aizturēta, bet atbrīvota pret drošības naudu. BBC norāda, ka arī pēc jauno apsūdzību izvirzīšanas viņai, visticamāk, nedraud arests.

«Šīs ziņas ir personīgs trieciens Mērdokam un nepatīkami jaunumi britu premjeram Deividam Kameronam, kurš ir Brūksas un viņas vīra labs draugs un sūtījis viņiem tālruņa īsziņas, paužot atbalstu,» raksta Reuters. 20 gadu laikā R. Brūksa veica iespaidīgu karjeras lēcienu R. Mērdoka mediju impērijā, no praktikantes kļūstot par izdevniecības vadītāju.

No 2000. līdz 2003. gadam viņa bija pagājušovasar slēgtā The News Of The World redaktore, pēc tam sešus gadus ieņēma The Sun (arī šis laikraksts apsūdzēts telefonsarunu noklausīšanos organizēšanā un amatpersonu uzpirkšanā) redaktores amatu, bet no 2009. gada līdz demisijai pagājušovasar bija News International vadītāja.

Vairāk nekā 160 izmeklētāju un policistu joprojām ir iesaistīti The News Of The World un The Sun skandālu izmeklēšanā, kopš pagājušā gada aizturēti vairāk nekā 50 cilvēku, galvenokārt žurnālisti. Viņi apgalvo, ka ar nelikumībām nodarbojušies pēc vadības rīkojuma, jo izdevēji cerējuši palielināt laikrakstu tirāžu un peļņu, publicējot skandalozus materiālus.