Nesodīs zēnu, kurš tiesas sēdē Breivikam meta ar kurpi

Jaunietis, kurš vienā no tiesas sēdēm, nespēdams valdīt emocijas, terorismā apsūdzētajam norvēģu ekstrēmistam Andersam Breivikam metis ar kurpi, visticamāk, netiks saukts pie atbildības par izdarīto.

«Mēs noskaidrojām, kas ir noticis, un nonācām pie secinājuma, ka šis gadījums policiju neinteresē,» Oslo policijas pārstāves Mariannes Grindas Akeras (Marianne Grind Aker) teikto pirmdien, 14. maijā citē Svenska Dagbladet.

Irākā dzimušais, 20 gadus vecais jaunietis Breivikam metis ar kurpi tiesas sēdes laikā 11. maijā. To mezdams, viņš angliski saucis: «Dodies uz elli, dodies uz elli, tu nogalināji manu brāli!». Viņa 19 gadus vecais brālis bija viens no slaktiņa upuriem, ko pērnā gada 22.jūlijā Ūtejas salā sarīkoja norvēģu ekstrēmists.

Pēc notikušā jaunietis nogādāts Oslo slimnīcā, kur ar viņu ticies psihologs. “Ar mani viss ir kārtībā. Es vienkārši vēlējos atriebties slepkavam,” paziņojis kurpes sviedējs. Mestā kurpe gan netrāpīja Breivikam, bet viņa advokātam.

Jau ziņots, ka Breiviks, kurš atzinies sprādziena organizēšanā Oslo un masu slaktiņa rīkošanā Ūteijas salā, paziņojis, ka vēlētos atvainoties atsevišķiem upuriem. Pēc Breivika teiktā, viņš gribētu lūgt piedošanu tiem, kas kļuvuši par nejaušiem upuriem. Piemēram, tiem, kas vienkārši gājuši garām valdības ēkai Oslo brīdī, kad noticis sprādziens. Savukārt pret citiem upuriem viņš vainas apziņu neizjūt, atzinis Breiviks.

Tiesas prāva pret Breiviku sākās šī gada 16.aprīlī. Ja tiesa viņu atzīs par pieskaitāmu, Breivikam draud maksimālais sods – 21 gads ieslodzījumā. Pretējā gadījumā viņam var tikt piemērota beztermiņa ārstēšanās.

Svarīgākais