ASV armijas bāzē Teksasā apšaudē nogalināti 12 cilvēki

© Scanpix

Kāds virsnieks musulmanis, kuram drīzumā bija jādodas uz Irāku, ASV armijas bāzē Teksasā ceturtdien uzsācis apšaudi, nogalinot 12 un ievainojot 31 cilvēku, ziņo armijas pārstāvji, piebilstot, ka uzbrucējs arī guvis vairākus ievainojumus, taču ir dzīvs.

Armijas psihiatrs majors Nidals Maliks Hasans, bruņojies ar divām pistolēm, atklāja uguni uz cilvēkiem Forthudā izvietotajā uz Irāku un Afganistānu nosūtāmo karavīru sagatavošanas centrā.

Hasans nodarbojās ar to karavīru aprūpi, kas guvuši ievainojumus ārvalstu misijās.

Par laimi izdevies novērst vēl lielāku asinsizliešanu, jo šāvējs nepaspēja iekļūt telpā, kur notika sagatavošanas kursu izlaidums, uz kuru bija pulcējušies aptuveni 600 cilvēku.

Forthudas bāze, kas atgādina nelielu pilsētiņu un kur atrodas desmitiem tūkstošiem militārpersonu un civilistu, pēc apšaudes uz vairākām stundām tika slēgta.

Vairums no apšaudē cietušajiem ir militārpersonas.

Uzsāktā izmeklēšana pagaidām liecina, ka Hasans rīkojies viens pats, preses konferences laikā pavēstīja Forthudas komandieris ģenerālleitnants Roberts Kons, piebilstot, ka aizdomās turamais pašlaik atsakās runāt ar izmeklētājiem.

Jautāts, vai notikušais uzskatāms par terora aktu, Kons sacīja: "Es to nevaru izslēgt, taču (..) pierādījumi par to neliecina."

Armija ziņo, ka uzbrucējs uguni atklāja ap plkst. 13.30 pēc ASV vidienes laika (plkst. 21.30 pēc Latvijas laika).

Parasti militārpersonas Forthudas bāzē nenēsā ieročus. Bruņota ir tikai militārā policija un apsardze.

Aizdomās turamā brālēns televīzijas kanālam "Fox" pastāstīja, ka Hasans saņēmis pavēli doties uz Irāku, taču esot pret to iebildis.

Hasans ir musulmanis, taču dzimis ASV un pēc vidusskolas iestājies armijā. Aprīlī viņš tika pārcelts uz Forthudas bāzi.

Forthudā iespējams izvietot aptuveni 50 000 karavīru, taču, kā apgalvo Teksasas senatore Keja Beilija Hačinsone, šobrīd tur atrodas 35 000 militārpersonu.

Bāze tika izveidota 1942.gadā. Tā atrodas aptuveni pusceļā starp Ostinu un Veiko un aizņem 878 kvadrātkilometru lielu teritoriju. Bāze ir štata lielākais darba devējs.

Kopš ASV iebrukuma Irākā 2003.gadā Forthudā reģistrēts vislielākais pašnāvību skaits, salīdzinot ar jebkuru citu ASV armijas objektu. Līdz šī gada jūlija beigām bāzē reģistrētas 75 pašnāvības. Deviņas no tām notikušas šogad.

Pasaulē

“Parasti Lietuvas tauta ļoti atbalsta prezidentu, bet kritizē premjeru un valdību. Rodas trīšanās, spriedze. Grūti pateikt, vai tas ir labi vai nē. No otras puses, ja valdībā iekļūst kādi tumši spēki, tad prezidents ir kā garants, lai tiem neļautu pārāk izvērsties,” intervijā “Neatkarīgajai”, komentējot pašreiz Lietuvā notiekošās parlamenta vēlēšanas, teic lietuviešu politologs Toms Dapkus.

Svarīgākais