Putins nepiedalīsies ASV paredzētajā G8 līderu samitā

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņojis ASV prezidentam Barakam Obamam, ka neieradīsies uz nākamajā nedēļā ASV paredzēto G8 līderu samitu.

Putins telefonsarunā ar Obamu piedāvājis uz 18.-19.maijā Kempdeividā paredzēto līderu saietu nosūtīt eksprezidentu un jauno premjerministru Dmitriju Medvedevu, bet pats tikties ar Obamu 18.-19.jūnijā Meksikā paredzētajā G20 samitā.

"Norādot uz saviem pienākumiem pabeigt Krievijas valdības veidošanu, prezidents Putins pauda nožēlu, ka nevarēs piedalīties G8 samitā," teikts Baltā nama paziņojumā. "Prezidents Obama pauda sapratni par prezidenta Putina lēmumu un atbalstīja Krievijas premjerministra Medvedeva piedalīšanos."

Baltā nama paziņojumā arī teikts, ka abi līderi atzinīgi novērtējuši attiecību "pārstartēšanu", kā autori bija Obama un Medvedevs.

Viņi arī norādīja uz pēdējos trīs gados panākto "būtisko progresu" tādos jautājumos kā kodoldrošība, kodolieroču neizplatīšana, Afganistāna, tirdzniecība un komerciālās attiecības.

Putina atteikšanās piedalīties G8 samitā acīmredzot vairos neskaidrību par ASV un Krievijas attiecību stāvokli jaunajā Putina ērā.

Putins par ASV izsakās ļoti kritiski, apsūdzot Vašingtonu finansiāla atbalsta sniegšanā protesta kustībām, kas pieņēma masveida mērogus pēc decembrī notikušajām Valsts domes vēlēšanām, kuras opozīcija uzskata par falsificētām.

Baltais nams ceturtdien no jauna apliecināja, ka nav vīlies par Putina lēmumu jaunnedēļ neapmeklēt G8 samitu un plānotās sarunas ar Obamu.

"Nē, mēs neesam vīlušies," ASV prezidenta lidmašīnā sacīja Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs.

"Tas ir kas tāds, ko mēs sapratām un saprotam," apliecināja amatpersona, piebilstot, ka Putins un Obama vienojušies satikties jau visai tuvā nākotnē - jūnijā G20 samitā Meksikā.

Kārnijs arī noraidīja pieņēmumu, ka Putins nolēmis G8 samitu neapmeklēt, jo pastāv šaubas, vai Obama apmeklēs APEC samitu Vladivostokā, Krievijā, septembrī, kas notiks tikai divus mēnešus pirms ASV prezidenta vēlēšanām.

Putins telefonsarunā Obamam sacījis, ka viņš "diemžēl nevarēs piedalīties 18. un 19.maija G8 samitā, jo šajās dienās Krievijas valdības izveide acīmredzot vēl nebūs beigusies," apliecināja Kremlis. "Amerikāņu puse šo informāciju uzņēma ar sapratni."

Svarīgākais