Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Turcijā izcēlies konflikts starp valdību un teātriem

Turcijas valdības iecere privatizēt valstij piederošos teātrus, radījusi satraukumu sekulāri noskaņoto kultūras darbinieku vidū, jo viņi bažījas, ka šo nodomu īstenošana būs "nāves spriedums" mākslai.

Savukārt premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, kura pārstāvētā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) izveidota uz savulaik aizliegtās islāmistu kustības bāzes, apgalvo, ka gandrīz nevienā attīstītā valstī teātri neatrodoties valsts rokās.

Tikmēr Valsts teātru aktieru apvienības vadītājs Sahins Reginejs brīdina, ka teātru finansēšanas pārtraukšana pārvērtīs Turciju kultūras tuksnesī.

Valsts teātru aktieru apvienība un vairākas citas organizācijas parakstījušas paziņojumu, kurā protestē pret teātru privatizāciju, un lielākajās pilsētās sarīkojušas arī demonstrācijas.

Kā norāda Reginejs, valstij piederošie teātri ik gadu sniedz piecus līdz sešus tūkstošus izrāžu, kuras iespējams noskatīties gandrīz ikvienā valsts nostūrī.

Šobrīd Turcijā ir 58 valsts teātri, kuros nodarbināti aptuveni 700 cilvēku. Zināmu valsts finansējumu saņem arī privātie teātri.

2012.gadā Kultūras ministrija valsts teātriem atvēlējusi gandrīz 140 miljonus liru (aptuveni 42 miljonus latu). Savukārt privātie teātri pērn no valsts budžeta saņēmuši 3,5 miljonus liru.

Teātru iespējamā privatizācija izsaukusi kārtējo konfliktu starp AKP valdību un sekulāri noskaņotajām aprindām.

Neskatoties uz sīvo pretestību Erdogana valdībai iepriekš izdevies īstenot nozīmīgas izglītības sistēmas reformas, atļaujot bērniem jau no desmit gadu vecumu apmeklēt reliģiskās skolas.

Valdības un kultūras darbinieku konflikts sākās, kad Stambulas mērs Kadirs Topbass, kurš arī pārstāv AKP, panāca grozījumus pilsētas teātru nolikumos, kas dod viņam tiesības iecelt civildienesta ierēdņus teātru vadībā.

Tas tika iztulkots kā valdošās partijas mēģinājums iejaukties mākslas norisēs, taču Erdogans atbalstīja Stambulas mēra iniciatīvu. Premjers vēl vairāk nokaitināja kultūras darbiniekus, apsūdzot tos arogancē.

"Dieva dēļ, es jautāju, kas jūs tādi esat? vēršoties pie aktieriem izteicās Erdogans. "Vai teātri šajā valstī ir jūsu monopols? Vai māksla ir jūsu monopols?"

Maija sākumā Ankaras un Stambulas ielās izgāja tūkstošiem aktieru, kas pulcējās zem tādiem saukļiem kā: "Hei, Sultān! Aizvāc savas rokas no teātriem!"

"Mēs esam teātra aktieri, kas bauda intelektuālo un māksliniecisko brīvību, mēs esam radītāji. Mūsu brīvību radīt mākslu nedrīkst ierobežot," uzsver Teātra, operas un baleta darbinieku fonda vadītājs Tamers Levenrs. "Premjerministrs pret mums izvērsis linčošanas kampaņu."

Tikmēr Erdogans pacenties ugunī ieliet vēl vairāk eļļas, paziņojot: "Ja nepieciešams atbalsts, tad kā valdība mēs varam sponsorēt tās lugas, kuras vēlamies."

Šis paziņojums nekavējoties izsauca apsūdzības par cenzūru.

Mākslinieki norāda, ka valdība cenšas veicināt "konservatīvu mākslu", kas atbilst tās ideoloģijai.

"Tā ir nopietna cenzūra," norāda Erginejs. "Visā vēstures gaitā valdošās varas, satrauktas par opozīciju mākslā, mēģinājušas pakļaut to kontrolei, taču māksla nekad nepakļaujas valdības kontrolei."

Tikmēr kultūras ministrs Ertuģruls Jinajs līdz šim šajā vārdu kaujā nav iesaistījies.

Viņš gan centies nedaudz nomierināt kultūras darbiniekus, norādot, ka māksla un mākslinieki atrodas konstitūcijas aizsardzībā.