Latvijas vēstniecībā Izraēlā ievieš Centrālo vīzu informācijas sistēmu

10. maijā Latvijas Republikas vēstniecībā Izraēlas Valstī tika uzsākta Centrālās vīzu informācijas sistēmas (VIS) izmantošana un biometrijas datu noņemšana vīzu pieprasītājiem.

VIS galvenie mērķi ir vienkāršot vīzu pieteikumu procedūras un pārbaudes pie ārējām Šengenas robežām un uzlabot drošību. VIS atvieglo datu apmaiņu starp Šengenas valstīm par vīzu pieteikumiem, lai vienkāršotu procedūras, novērstu “vīzu tirdzniecību” (visa shopping) un piedalītos cīņā pret viltotu dokumentu izmantošanas un nepatiesas informācijas sniegšanas mēģinājumiem.

VIS izmantošanas uzsākšana norit pēc vienota plāna un tiek ieviesta pakāpeniski dažādos pasaules reģionos, sākot ar Ziemeļāfriku (Alžīrija, Ēģipte, Lībija, Mauritānija, Maroka un Tunisija), Tuvajiem Austrumiem (Izraēla, Jordānija, Libāna un Sīrija) un Persijas līča reģionu (Afganistāna, Bahreina, Irāna, Irāka, Kuveita, Omāna, Katara, Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti un Jemena).

VIS ir informācijas sistēma vīzu datu apmaiņai starp Šengenas valstīm. VIS ieviešana ir kopējās vīzu politikas pamatelements, kas kopīgi ar citiem politikas vir­zieniem ļauj Eiropas Savienībā izveidot brīvības, drošības un tiesiskuma telpu. VIS satur biogrāfiskos un biometrijas datus par personām, kas iesniedz pieteikumu Šengenas vīzas saņemšanai.

Latvijas vēstniecība Izraēlā ir otrā Latvijas vēstniecība, kurā tiks izmantots VIS. Latvijas vēstniecība Ēģiptē šo sistēmu sāka izmantot 2011.gadā.

Svarīgākais