Serbija jau šogad varētu iesniegt pieteikumu dalībai ES

Serbija, sagaidāms, jau šogad iesniegs pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā (ES), pēc tikšanās Briselē ar savienības paplašināšanās komisāru Oli Rēnu sacīja Serbijas ārlietu ministrs Vuks Jeremičs.

"Mēs uzskatam, ka ir izveidots pamats, lai iesniegtu pieteikumu dalībai ES. Mums ir nopietna apņēmība to izdarīt vēl pirms gada beigām," ministrs sacīja preses konferencē.

Savukārt Rēns norādīja - Serbijai vispirms ir jāapliecina, ka tā pilnā mērā sadarbojas ar Hāgas tribunālu, kas izmeklē bijušajā Dienvidslāvijā pastrādātos kara noziegumus.

"Serbijas pilna apmēra sadarbība ar ICTY (Starptautisko kriminālnoziegumu tribunālu bijušajai Dienvidslāvijai) ir obligāts priekšnosacījums, lai virzītos uz priekšu ES iestāšanās sarunu ceļā," norādīja komisārs.

Rēns pauda pārliecību, ka Serbijas sadarbība ir laba, tomēr viņš vēl gaida ziņojumu no tribunāla virsprokurora Serža Brammerca.

Serbija izpelnījās starptautiskās sabiedrības uzslavas, kad tā arestēja bijušo Bosnijas serbu līderi Radovanu Karadžiču un nodeva viņu Hāgas tribunālam.

Tomēr diplomāti norāda - novērtējums, ka Serbija ar tribunālu sadarbojas pilnā mērā, netiks sniegts līdz brīdim, kad būs notverts Bosnijas serbu armijas komandieris Ratko Mladičs.

No bijušajām Dienvidslāvijas republikām vienīgi Slovēnija ir pievienojusies ES. Horvātija cer pabeigt iestāšanās sarunas 2010.gadā un iestāties 2012.gadā.

Kad Serbija iesniegs dalības pieteikumu, Brisele to atzīs par oficiālu kandidātvalsti.

Svarīgākais