Bijušais britu Eiropas Parlamenta deputāts atzīst savu vainu krāpšanā

Bijušais britu Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Toms Vaizs trešdien atzina savu vainu 40 000 mārciņu (31 360 latu) izkrāpšanā, uzdodot šo summu kā izdevumus, kas saistīti ar likumdevēja pienākumu veikšanu.

61 gadu vecais Vaizs, kas EP pārstāvēja Lielbritānijas Neatkarības partiju (UIKP), pirms kļuva par neatkarīgu deputātu, gadu novirzīja nodokļu maksātāju naudu uz bankas kontu, ko pats slepeni kontrolēja.

Viņš apgalvoja, ka 3000 mārciņu (2352 latu), ko bijušais deputāts katru mēnesi saņēma, lai algotu sekretāru, tērēti pētnieces Lindsijas Dženkinsa darba apmaksai, taču patiesībā viņa saņēmusi tikai 500 mārciņas, bet pārējo deputāts paturējis sev.

"Viņš izlietoja līdzekļus, piemēram, lai nopirktu automašīnu, lai iegādātos labus vīnus un apmaksātu daļu kredītkartes parādu," Londonas Sauthvarkas Karaliskajā tiesā sacīja prokurors Marks Fenhols.

Fenhols norādīja, ka pirms četriem gadiem, kad krāpšanu atmaskoja viens no britu laikrakstiem, no Anglijas austrumiem 2004.gadā EP ievēlētais Vaizs atsauca līdzekļu pieprasījumu un centās nepamatoti saņemto naudu atmaksāt.

"Viņš tā darīja, jo bija notverts un centās mazināt nepatikšanas, kādās bija nonācis," norādīja prokurors. "Iespējams viņš cerēja, ka ar tūlītēju naudas atdošanu varēs kaut kā apturēt turpmāko izmeklēšanu."

Policija informēja, ka politiķis atzinies nepamatotā izdevumu kompensācijas pieprasīšanā 39 000 mārciņu (30576 latu) apmērā.

Vaizs noliedza grāmatvedības datu viltošanu, taču procesa trešajā dienā savu liecību grozīja.

Pēc Vaiza atzīšanās Dženkinsa, kas arī tika saukta tiesas priekšā, tika attaisnota.

Vaizs, kuram spriedums tiks pasludināts nākamnedēļ, skandāla dēļ tika izslēgts no UKIP un EP vēlēšanās šī gada jūnijā atkārtoti nekandidēja.

Pasaulē

Igaunijas valsts Rezervju centrs parakstījis līgumus ar mazumtirgotājiem, kas darbojas ar zīmoliem "Coop", "Lidl", "Grossi Toidukaubad", "Rimi" un "Selver", par 27 krīzes veikalu izveidi 12 apriņķos, paziņojis Rezervju centrs.

Svarīgākais