Francijas vēlētāju aktivitāte augstāka nekā prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā

Francijas prezidenta vēlēšanās vēlētāju aktivitāte līdz šim bijusi augstāka nekā pirmajā vēlēšanu kārtā, bet zemāka nekā 2007.gada vēlēšanās.

Saskaņā ar Francijas iekšlietu ministrijas pagaidu datiem līdz plkst.13 pēc Latvijas laika vēlēšanās piedalījušies nedaudz vairāk par 30% no 46 miljoniem Francijas balstiesīgo vēlētāju.

Jau ziņots, ka Francijā šodien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā sociālistu kandidātam Fransuā Olandam ir pamats cerēt uz uzvaru pār līdzšinējo Elizejas pils saimnieku Nikolā Sarkozī.

Vēlēšanu iecirkņi durvis vēra plkst.9 pēc Latvijas laika, un balsošana ilgs līdz plkst.21 pēc Latvijas laika, kad arī sagaidāmi pirmo nobalsojušo aptauju rezultāti.

Sākoties vēlēšanu dienai, pār Parīzi bija savilkušās pelēkas debesis un daudzi no vēlētājiem bija drūmā noskaņojumā.

"Sarkozī ir idiots. Olands ir idiots. Es balsoju par mazāko ļaunumu," aģentūrai AFP norādīja kāda 33 gadus veca francūziete. Viņa neatklāja, par kuru kandidātu balsojusi, bet piebilda, ka no šīm vēlēšanām neko necer sagaidīt.

"Es vēlos lielāku taisnīgumu, vairāk godīguma. Pastāv lielas sociālās atšķirības. Mums nepieciešams pagrieziena punkts," aģentūrai AFP norādīja kāda 47 gadus veca aktrise, stāvot rindā pie viena no vēlēšanu iecirkņiem Parīzes austrumos.

Tomēr neskatoties uz pelēkajām debesīm un cinisko noskaņojumu, vēlētāju aktivitāti dienas gaitā domājams sasniegs 80%.

Jau no agra rīta francūži pie vēlēšanu iecirkņiem devās arī Lielbritānijā, kur vēlētāju sarakstos reģistrēti vairāk nekā 70 000 Francijas pilsoņu.

Londonā darbojas divi vēlēšanu iecirkņi un vēl aptuveni desmit atvērti citās Lielbritānijas pilsētās, tostarp Birmingemā, Liverpūlē un Glāzgovā.

Londonas vēlēšanu iecirkņos daudzi vēlētāji bija ieradušie jau no gara rīta, lai būtu droši, ka nenāksies gaidīt garās rindās, kā tas bija jādara pirmās vēlēšanu kārtas laikā.

"Šoreiz es piecēlos agri," norādīja kāda francūziete, piebilstot, ka pirmajā vēlēšanu kārtā nākusi balsot pēcpusdienā un, lai tiktu iecirknī, viņai nācies stundu stāvēt lietū. Šoreiz daudzi vēlētāji bija sagatavojušies gaidīšanai, ņemot līdzi termosus ar karstiem dzērieniem.

Lai nepieļautu garu rindu izveidošanos, Londonas vēlēšanu iecirkņos pieaicināti arī papildus darbinieki, lielākoties brīvprātīgie. Vienā no iecirkņiem uzstādītas divas papildus vēlēšanu urnas un nolemts, ka vēlēšanu iecirkņi darbosies stundu ilgāk, nekā pirmajā kārtā.

Tiek lēsts, ka Londonā dzīvo 300 000 līdz 350 000 Francijas pilsoņu, bet tikai piektā daļa ir reģistrējusies, lai piedalītos savas valsts prezidenta vēlēšanās.

Kanādā, ASV un Dienvidamerikā dzīvojošie Francijas pilsoņi balsot devās jau sestdien, bet Austrālijā un Jaunzēlandē dzīvojoši to dara šodien.

Svarīgākais