Tbilisi Nacionālajā galerijā atklāj Rīgas Jūgendstila arhitektūras izstādi

Latvijas vēstniece Gruzijā Elita Gavele, Gruzijas Nacionālā muzeja direktors Davids Lordkipanidze (David Lordkipanidze) un Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības direktore Zanda Ķergalve, atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu 4.maijā, Tbilisi Nacionālajā galerijā atklāja izstādi "Rīgas Jūgendstila arhitektūra".

Izstādes apmeklētājiem tā būs unikāla iespēja neklātienē iepazīt bagāto jūgendstila arhitektūras mantojumu Rīgā. Tieši jūgendstila arhitektūra Rīgas vēsturiskajā centrā līdz ar samērā neskarto viduslaiku un vēlāko pilsētbūvniecisko apbūvi, kā arī 19.gadsimta koka arhitektūru ir unikāla vērtība, kam līdzīgas nav nekur citur pasaulē. Ekspozīcijai, ko veido 31 panelis ar krāsainām fotogrāfijām – ēku kopskatiem, detaļām un projektu rasējumiem, izvēlēti objekti, kas Rīgas jūgendstila arhitektūru atspoguļo visā tās stilistiskajā daudzveidībā. Izstāde eksponēta daudzās Eiropas valstīs. Tās kurators ir Rīgas Tehniskās universitātes arhitektūras profesors Jānis Krastiņš.

Izstādes atklāšanu apmeklēja Gruzijas profesionāļi, arhitekti, mākslas eksperti, ārvalstu diplomāti, kā arī kultūras darbinieki un latviešu diasporas pārstāvji. Izstādes atklāšana tika plaši atspoguļota Gruzijas plašsaziņas līdzekļos.

5.maijā Tbilisi Nacionālajā galerijā notika Rīgas Jūgendstila centra direktores arhitektūras doktores Agritas Tipānes lekcija Gruzijas arhitektūras profesionāļiem un studentiem par Rīgas Jūgendstila kultūrvēsturisko mantojumu un tā saglabāšanas tradīcijām Latvijā.