Apvienotās Vācijas pilsoņi joprojām ir sašķelti

Kā liecina tikko veikta socioloģiskā pētījuma dati, vācieši, kaut arī pamatā atbalsta notikušo valsts apvienošanu, tomēr atzīst, ka valsts Austrumus un Rietumus šķir pamatīga plaisa, šādi apstiprinot populāro atziņu, ka "mūris ir prātos".

Kā liecina raidorganizācijas ZDF izplatītās aptaujas dati, 86% vāciešu uzskata, ka Austrumvācijas un Rietumvācijas apvienošanās notikusi sekmīgi.

Tomēr lielākā daļa arī atzīst, ka vairāk par to, kas Austrumus un Rietumus apvieno, ir tā, kas tos šķir.

Bijušajā Austrumvācijā 91% iedzīvotāju ir apmierināti, ka notikusi apvienošana, bijušajā Rietumvācijā līdzīgās domās ir 85% iedzīvotāju. Kopumā tikai 11% atzīst, ka valsts apvienošana bijis nepareizs lēmums.

Atšķirības viedokļos ir par to, kas guvis labumu no apvienošanas. Rietumos seši cilvēki no 10 uzskata, ka ieguvēji ir austrumnieki, tikai 18% tur uzskata, ka labumu guvuši paši rietumnieki. 8% rietumnieku uzskata, ka no apvienošanas labumu vienlīdz guvuši kā Austrumi, tā Rietumi, 12% - ka labumu nav guvuši nedz vieni, nedz otri.

Savukārt bijušajā Austrumvācijā 34% uzskata, ka ieguvēji ir rietumnieki, 23% - ka austrumnieki, 27% - ka abas puses, 14% - ka neviena no pusēm.

57% respondentu - 56% Rietumos un 62% Austrumos - uzskata, ka atšķirīgā ir vairāk nekā līdzīgā, savukārt kopumā 40% uzskata, ka līdzīgā ir vairāk.

Paraugoties citādā perspektīvā, 44% respondentu piekrīt viedoklim, ka arī valsts ziemeļi un dienvidi ir ārkārtīgi atšķirīgi.