Latvijas vēstnieka Igaunijā dzīvesbiedre Ināra Eihenbauma atklāj labdarības izstādi Tallinā

Pirmā no labās – Ināra Eihenbauma; otrā no kreisās – māksliniece Ināra Liepa. © Tīts Motuss

27.aprīlī Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā Tallinā norisinājās latviešu mākslinieces Ināras Liepas izstādes "Leļļu kofermājas" atklāšana.

Izstādi atklāja Latvijas vēstnieka Igaunijā Kārļa Eihenbauma dzīvesbiedre Ināra Eihenbauma. Ekspozīcija tiek organizēta Labdarības projekta ietvaros, lai sniegtu atbalstu ģimenēm, kurās aug bērni ar autisma sindromu. Šī izstāde ir cikla, kas iesākās 2. aprīlī ar Latvijas tekstilmākslas izstādes atklāšanu Starptautiskajā autisma dienā, turpinājums.

Ināras Liepas leļļu mākslas izstāde ir daļa no "growBALTIC" projekta labdarības jomā. Projekta autore un patronese ir Ināra Eihenbauma, Latvijas vēstnieka Igaunijā Kārļa Eihenbauma dzīvesbiedre.

Savā atklāšanas runā Ināra Eihenbauma norādīja, ka: "Šī izstāde ir patiesi unikāla lieliskās kolekcijas, koncepcijas un tehniskā risinājuma ziņā. Tā ir radīta kā ceļojošo leļļu ekspozīcija koferīšos, kas unikālā veidā sasaucas arī ar to, ka tehniski Leļļu Mākslas muzejs ir zaudējis pastāvīgo mājvietu Latvijā, lelles nepadodas un jau ir ceļu jūtīs, lai iepazītu tuvās un tālās zemes, paralēli sniedzot atbalstu tiem, kam tas ir ļoti nepieciešams. Turklāt, arī bērni, kurus skāris autisms, simboliski dzīvo tādos kā mazos koferīšos. Lai arī viņi ir savādāki, mums šiem bērniem ir jāpalīdz integrēties sabiedrībā, lai viņi spētu pasaulei atklāt visu savu talantu krāsu paleti, tā palīdzot arī mums, un varbūt arī Ināras Liepas kolekcijai ar pastāvīgas mājvietas Latvijā atrašanu."

Uz izstādes atklāšanu tikai aicinātas ģimenes, kurās aug bērni ar autisma sindromu, speciālisti šajā jomā, skolu pārstāvji, atbalstītāji, kā arī Igaunijas, latviešu kopienas un diplomātiskā dienesta ģimenes.

Muzikālu pārsteigumu sagatavoja Igaunijas Starptautiskās skolas skolotāju ansamblis "NoBell Laureates", kas atskaņoja divus skaņdarbus ar zvaniņiem.

Izstāde ir tapusi sadarbībā ar Latvijas Leļļu Mākslas muzeju, Latvijas vēstniecību Igaunijā, Latvijas Kultūras ministriju un Igaunijas Nacionālo bibliotēku.

Ekspozīcija ir apskatāma Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā, Tõnismägi 2 līdz 31. maijam.