Igaunijas valdība apstiprina ierosinājumu pensionēšanās vecumu palielināt līdz 65 gadiem

Igaunijas valdība ceturtdien apstiprināja Igaunijas konkurētspējas uzlabošanas programmu, kas paredz līdz 2024.gada beigām pakāpenisku pensionēšanās vecuma palielināšanu līdz 65 gadiem, vēsta "Postimees Online".

Igaunijas sociālo lietu ministrs Hanno Pevkurs norādīja, ka Sociālo lietu un Finanšu ministrijas tagad sīkāk analizēs pensiju paaugstināšanas plānu un veiks visus nepieciešamos aprēķinus, lai izstrādātu pensionēšanās vecuma paaugstināšanas likumprojektu, kas tiks iesniegti izskatīšanai valdībā.

Finanšu ministrs Jirgens Ligi uzsvēra, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana ir ļoti nozīmīga, lai nodrošinātu valsts finanšu ilgtspējību.

Kā ziņots, pensionēšanas vecumu, sākot ar 2017.gadu, Igaunijā plānots palielināt par trim mēnešiem gadā.

Saskaņā ar aplēsēm šī reforma palīdzētu valstij pensiju izmaksās līdz 2025.gadam ietaupīt divus miljardus kronu (89,8 miljonus latu) gadā.

Kā ziņots, Latvijā pensionēšanās vecums pakāpeniski tiks paaugstināts, sākot no 2016.gada, 2021.gadā sasniedzot 65 gadus. Šai gadījumā pensionēšanās vecums tiktu paaugstināts pakāpeniski, ik gadu to palielinot par pusgadu. Tātad, ja pensionēšanās vecums 2016.gadā būs 62,5 gadi, tad 2017.gadā - 63 gadi, un tā līdz 2021.gadam.

Svarīgākais