Ēģiptes ekspremjeram tomēr atļauj kandidēt

Ēģiptes prezidenta vēlēšanu komisija apmierinājusi bijušā premjerministra Ahmeda Šafika apelāciju un paziņojusi, ka viņš drīkst kandidēt prezidenta vēlēšanās, kuru pirmā kārta notiks 23. un 24. maijā.

Politiskie analītiķi uzskata, ka A. Šafika kandidatūru atbalstīs ievērojams daudzums sekulāri noskaņoto vēlētāju, kuri uzskata armiju par garantu tam, ka valstī netiks ieviests stingrs islāma režīms.

Kā norāda aģentūra Reuters, vēlēšanu komisija dažu dienu laikā divreiz mainījusi savu lēmumu, sākumā diskvalificējot A. Šafiku, bet pēc tam tomēr ļaujot viņam piedalīties vēlēšanās. A. Šafika vārda svītrošana no kandidātu sarakstiem bija saistīta ar parlamenta (tajā dominē islāmisti no Musulmaņu brālības un salafītu partijas Al-Nour) šomēnes pieņemto likumu, kas liedz par prezidentu kļūt cilvēkiem, kuri ieņēmuši augstus amatus valdībā pērn gāztā prezidenta Hosnī Mubāraka valdīšanas gados vai bijuši augsta līmeņa funkcionāri viņa Nacionāli demokrātiskajā partijā. Šonedēļ šo likumu apstiprināja arī reāli pie varas esošā Bruņoto spēku Augstākā padome. 71 gadu vecais A. Šafiks savulaik bija Ēģiptes gaisa kara spēku pavēlnieks, pēc tam vairāk nekā desmit gadu ieņēma civilās aviācijas ministra amatu, bija transporta ministrs, bet H. Mubāraka režīma pēdējās dienās pildīja arī premjera pienākumus.

«Lēmums apmierināt mana klienta apelāciju apliecina, ka vēlēšanu komisija ir neatkarīga struktūra, kas vadās tikai pēc likumiem,» vakar gandarīti paziņojis A. Šafika advokāts Šavki Sajids, piebilstot, ka likums, saskaņā ar kuru ekspremjeram tika liegts kandidēt, nosūtīts pārbaudei uz Konstitucionālo tiesu. Vēlēšanu komisija savu lēmumu publiski nav pamatojusi, taču vairākas Ēģiptes avīzes rakstījušas, ka tas pieņemts ar mērķi izvairīties no jaunām apelācijām, kas varētu aizkavēt vēlēšanu norisi. «Šafika atgriešanās vēlēšanu cīņā ir zināms mierinājums Mubāraka vecās gvardes pārstāvjiem. Tāpat šis lēmums ļaus atviegloti uzelpot armijai, jo no visiem prezidenta amata kandidātiem tieši Šafiks vislabāk izprot militāristus,» sarunā ar Reuters sacījis ēģiptiešu politologs Nabils Abdelfatahs. Fakts, ka ekspremjeram tomēr ļauts piedalīties vēlēšanās, ir sliktas ziņas bijušajam Arābu līgas ģenerālsekretāram Amram Musam, kurš tāpat cer uz sekulāri noskaņoto vēlētāju balsīm.

Aģentūra AP norāda, ka līdzīga šķelšanās gaidāma arī reliģiozajā flangā, kur galvenie kandidāti ir Musulmaņu brālības izvirzītais Mohameds Morsi un pats sevi par mēreno islāmistu dēvējošais Abdelmoneims Abolfoto, kurš iepriekš arī bijis saistīts ar Musulmaņu brālību. Viena no ietekmīgākajām Ēģiptes islāma garīdznieku organizācijām – Tiesību un reformu jurisprudences komisija – jau pieņēmusi lēmumu atbalstīt M. Morsi, taču pagaidām nav zināms, vai šim piemēram sekos citas islāma garīdznieku organizācijas.