Par igauņu velotūristu nolaupīšanu 26 cilvēkiem Libānā piespriests nāvessods

Par saistību ar igauņu velotūristu nolaupīšanu Libānas militārā tiesa ceturtdien nāvessodu piesprieda 26 cilvēkiem, vēsta Igaunijas nacionālā raidsabiedrība ERR.

Apsūdzības šajā lietā bija izvirzītas 29 aizdomās turamajiem. Apsūdzības saistītas gan ar igauņu velotūristu nolaupīšanu, gan citiem Libānā aizvadītā gada laikā pastrādātiem noziegumiem.

Bez saistības ar nolaupīšanu, aizdomās turamie tika apsūdzēti arī par noziedzīga grupējuma izveidošanu, valsts varas graušanu, saistību ar nemiernieku grupējumu "Fatah al-Islam", nelikumīgu ieroču izmantošanu, drošības spēku karavīra nogalināšanu un uzbrukumu Iekšējo drošības spēku Izlūkošanas biroja darbiniekiem.

Apsūdzētie atzīti par vainīgiem bruņotā laupīšanā un Libānas pasu un identifikācijas karšu viltošanā.

No 29 apsūdzētajiem deviņi atrodas apcietinājumā, bet pārējie joprojām ir brīvībā.

Kā ziņots, pagājušā gada 23.martā bruņoti uzbrucēji Zehlas pilsētas apkaimē Bekaa ielejā Libānas austrumos nolaupīja septiņus nule kā no Sīrijas iebraukušus Igaunijas velotūristus. Atbildību par nolaupīšanu uzņēmās līdz tam nedzirdēta organizācija "Atdzimšanas un reformu kustība".

Aprīlī tīmeklī parādījās videomateriāls, kurā nolaupītie tūristi aicināja Libānas, Saūda Arābijas, Jordānijas un Francijas līderus viņiem palīdzēt, bet nekādas prasības savu nolaupītāju vārdā neizvirzīja. Otrajā video, kas tīmeklī tika ievietots maijā, viņi kritizēja Igaunijas valdību, jo tā viņus ir pametusi, un sacīja, ka viņiem draud "lielas briesmas".

Velobraucējus pēc teju četru mēnešu gūsta atbrīvoja 14.jūlijā. Viņi tika nogādāti Arsālas pilsētā, Bekaa ielejā, un tad pārvesti uz Francijas vēstniecību Beirūtā, bet nākamajā dienā atgriezās dzimtenē.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais