Kozlovskis gandarīts par vienota ES rīcības plāna apstiprināšanu cīņai pret nelegālo migrāciju

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis Luksemburgā piedalās Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes (Padome) sanāksmē, kuras darba kārtībā īpaša uzmanība pievērsta aktuāliem migrācijas pārvaldības un iekšējās drošības jautājumiem.

Diskutējot par aktuāliem izaicinājumiem migrācijas pārvaldības jomā, ministri īpašu uzmanību veltīja cīņai ar nelegālo imigrāciju. Diskusijas gaitā ministri vienojās apstiprināt Dānijas prezidentūras sagatavoto ceļvedi ES rīcībai, reaģējot uz migrācijas spiedienu.

„Eiropas Savienībā kā vienotā telpā bez iekšējo robežu kontroles, kur visām personām garantētas brīvas pārvietošanās iespējas, ir svarīgi nodrošināt savstarpēji koordinētu un vienotu pieeju cīņā ar nelegālo imigrāciju. Efektīva cīņa ar nelegālo imigrāciju var dot nozīmīgu ieguldījumu Eiropas Savienības kopējā drošībā,” norādīja R.Kozlovskis un pauda gandarījumu, ka ir izdevies apstiprināt vienotu rīcības plānu cīņai ar nelegālo imigrāciju.

Diskutējot par aktuāliem izaicinājumiem iekšējās drošības jomā, ministri Padomes sanāksmē īpašu uzmanību veltīja priekšlikumam par Pasažieru datu reģistra datu izmantošanu teroristu nodarījumu un smagu noziegumu novēršanai, atklāšanai, izmeklēšanai un saukšanai pie atbildības par tiem.

„Eiropas Savienības un tās pilsoņu drošības garantēšana ir viena no centrālajām prioritātēm iekšlietu jomā. Tāpēc mēs konceptuāli atbalstām iniciatīvas, kas sekmētu smagu un sevišķi smagu noziegumu, kā arī terorisma novēršanu, izmeklēšanu un atklāšanu,” norādīja R.Kozlovskis. Ministrs atzina, ka svarīgi šajās iniciatīvās ir sabalansēt indivīda tiesības un brīvības ar noziedzības apkarošanai izmantojamām metodēm, kā arī jauno sistēmu ieviešanas izmaksas un ieguvumus.

Vienlaikus Padomes sanāksmes laikā ministri apspriež arī aktuālos izaicinājumus terorisma apkarošanas jomā un apstiprinās Padomes secinājumus par deradikalizācijas pasākumiem cīņā ar terorismu, kā arī skatīs priekšlikumu par sprāgstvielu prekursoru tirdzniecību un lietošanu.

Tāpat ministri uzklausa progresa ziņojumus par Šengenas informācijas sistēmas otrās paaudzes un Kopējās Eiropas patvēruma sistēmas ieviešanas gaitu, kā arī ES atpakaļuzņemšanas nolīgumu noslēgšanu un apstiprinās Padomes secinājumus par vispārēju pieeju migrācijai un mobilitātei.

Svarīgākais