Sīnāja pussalu salīdzina ar Mežonīgajiem Rietumiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu vakar emocionālā runā salīdzinājis Ēģiptei piederošo Sīnāja pussalu ar Mežonīgajiem Rietumiem, norādot, ka Ēģiptes varasiestādes pēc Hosnī Mubāraka režīma gāšanas nav spējīgas garantēt drošību. Pagājušās nedēļas nogalē Izraēla mudināja visus savus pilsoņus pamest Sīnāja pussalas kūrortus, jo esot informācija par iespējamiem teroristu uzbrukumiem.

«Sīnāja pussala pārvēršas par īstiem Mežonīgajiem Rietumiem, kuru tādi teroristu grupējumi kā HAMĀS, Islāma džihāds un Al Qaeda ar Irānas palīdzību ir pārvērtuši par ieroču kontrabandas zonu un vietu, no kurienes tiek gatavoti uzbrukumi Izraēlai,» uzstājoties Izraēlas radio, sacījis premjers. Viņš piebildis, ka par notiekošo esot satrauktas arī Ēģiptes varasiestādes, ar kurām notiek regulāras sarunas, taču par savu drošību izraēliešiem ir jādomā pašiem. Līdz šī gada beigām Izraēla uz vairāk nekā 240 kilometru garās robežas, kas stiepjas no Eilatas līdz Gazas joslai, plāno uzbūvēt vairākus metrus augstu žogu, kas ierobežos pārkāpējus. Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Libermans aicinājis arī ievērojami palielināt uz Izraēlas dienvidu robežām izvietoto karaspēka kontingentu. Reuters vēsta, ka Ēģiptes militārais līderis Mohammeds Huseins Tantavi uz to reaģējis ar brīdinājumu, ka Ēģiptes bruņotie spēki paši spēj kontrolēt valsts teritoriju un nepieļaus iejaukšanos.

Jāatgādina, ka pagājušā gada augustā no Sīnāja pussalas teritorijas tika organizēts iebrukums Izraēlā, kurā gāja bojā astoņi izraēlieši. Atbildes triecienā Izraēlas spēki nogalināja piecus Ēģiptes robežsargus. Izraēlas militārā izlūkdienesta vadītājs Avivs Košavi apgalvojis, ka pēdējo divu mēnešu laikā Izraēla novērsusi vismaz desmit uzbrukumus, kas tai plānoti no Sīnāja pussalas. Svētdien Izraēlas varasiestādes atkārtoti aicināja visus valsts pilsoņus pamest Ēģiptes teritorijā esošos kūrortus, jo esot informācija par «reāliem terora draudiem».