Demisionē Nīderlandes valdība

Pēc galēji labējās Brīvības partijas atteikšanās atbalstīt valdības iecerētos taupības pasākumus Nīderlandes premjerministrs Marks Rute pirmdien iesniedzis karalienei Beatriksei paziņojumu par savas valdības demisiju, ziņo France -Presse.

"Premjerministrs Marks Rute Viņas Majestātei Nīderlandes karalienei Beatriksei piedāvājis sava kabineta atkāpšanos," teikts valdības informācijas dienesta RVD izplatītajā paziņojumā. "Karaliene apsver demisiju, taču lūgusi visus ministrus un ministru vietniekus darīt visu, kas nepieciešams karaļvalsts interesēs."

Nīderlandes premjerministra Marka Rutes valdība tika izveidota pirms pusotra gada, un atslēga tās spējai darboties bijis galēji labējā politiķa Gērta Vildersa un viņa vadītās Brīvības partijas atbalsts. Valdošajā koalīcijā ietilpst paša Rutes centriski liberālā Tautas partija brīvībai un labēji centriskā partija "Kristīgi demokrātiskais aicinājums", taču abām kopā ir mazāk nekā puse vietu parlamentā. Tādēļ Rutes valdība darbojās, tikai pateicoties Vildersa partijai, ar kuru bija noslēgta vienošanās, ka tā atbalstīs valdību svarīgos jautājumos.

Pirmdien Rutes valdība piedzīvoja savu dziļāko krīzi, jo izjuka vienošanās, ko viņa pārstāvētā liberālā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD) kopīgi ar koalīcijas partneriem - kristīgajiem demokrātiem (CDA) - pirms 18 mēnešiem noslēdza ar Brīvības partiju.

Jau 5.martā VVD-CDA valdošā koalīcija sāka sarunas par īstenojamiem taupības pasākumiem ar Gērta Vildersa vadīto Brīvības partiju,sarunu mērķis bija panākt valdības izdevumu samazināšanu par 16 miljardiem eiro, jo budžeta deficīts 2011.gadā sasniedza 4,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Starp iespējamiem taupības pasākumiem bija iekļauta PVN paaugstināšana, sabiedriskajā sektorā strādājošo algu iesaldēšana un tēriņu samazināšana veselības aprūpei. Nedēļas nogalē pēc sarunu izjukšanas Gērts Vilders paziņoja, ka šāds plāns neatbilst viņa partijas atbalstītāju interesēm, un Nīderlande nevar izpildīt šādas Eiropas Savienības prasības. Pēc sarunu izgāšanās arī premjers Rute paziņoja, ka pirmstermiņa vēlēšanas, domājams, ir neizbēgamas. Pirmdien viņš iesniedza savas valdības demisijas rakstu Nīderlandes karalienei Beatriksei, kurai jāizlemj, vai to pieņemt.

Aiz Spānijas Nīderlande ir eirozonas ceturtā lielākā ekonomika, un politiskā krīze šajā valstī satrauc arī Eiropas Komisiju. Ekonomikas lietu komisārs Olli Rēns aicinājis valsti turpināt pielikt pūliņus, lai īstenotu taupības pasākumus budžeta deficīta samazināšanai. Tāpat ir bažas, ka Nīderlandi par politisko nestabilitāti varētu sodīt starptautiskās kredītreitingu aģentūras. Pašlaik Nīderlande ir viena no tikai četrām eirozonas valstīm, kurām trīs lielākās aģentūras ir saglabājušas augstāko- "AAA"- reitingu.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas paredzētas tikai 2015.gadā.

Svarīgākais