Kubiļus: "Snoras" krīzi izraisīja galveno akcionāru iespējamā noziedzīgā darbība

Bankas "Snoras" krīzi izraisījusi galveno akcionāru iespējamā noziedzīgā darbība - šādu viedokli trešdien paudis Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus, sniedzot liecības Seima īpašajai izmeklēšanas komisijai.

"Bankas "Snoras" krīze bija individuāla krīze, ko izraisīja nevis kaut kādas lielākas sistēmiskas problēmas, bet galveno bankas akcionāru iespējamā noziedzīgā darbība. Pateicoties Lietuvas Bankai, valdībai un Seimam, krīze patiešām tika risināta efektīvi, un apdrošināto noguldītāju intereses tika aizsargātas," viņš norādījis. "Protams, tas nebija nedz vienkārši, nedz viegli, šim nolūkam vajadzēja četrus miljardus litu (816 miljonus latu), bet tas tika izdarīts."

"Kā liecina sekmīgais aizņēmums 400 miljonu eiro (281 miljona latu) apmērā, ko otrdien starptautiskajos tirgos veica Finanšu ministrija, šie tirgi pēc nepilna pusgada situāciju Lietuvā neuzskata par sliktu," premjers pēc liecības sniegšanas sacījis žurnālistiem.

Savukārt bijušais Lietuvas valdības vadītājs Ģedimins Ķirķils komisijai liecinājis, ka viņa amata pilnvaru laikā, no 2006. līdz 2008.gadam, finansiālā situācija bankās, tostarp "Snoras", bijusi laba. "Tās visas strādāja ar peļņu, palielināja peļņu, statūtu kapitālu, tām bija ļoti lieli kredītresursi, ko tās ļoti lēti izdalīja. Situācija bija pilnīgi pretēja tagadējai, jo šobrīd kredītresursu trūkst," viņš izteicies.

Svarīgākais