ANO novērotāji ieradušies Sīrijā

© Scanpix

Izpildot pagājušās nedēļas nogalē pieņemtās ANO Drošības padomes rezolūcijas nosacījumus, vakar Sīrijā darbu uzsākuši pirmie seši no 30 ANO novērotājiem. Viņu uzdevums būs sekot līdzi pamiera ievērošanai, un jau šīs nedēļas laikā Drošības padome spriedīs par iespēju novērotāju skaitu palielināt līdz 250 cilvēkiem.

ANO miera uzturēšanas operāciju nodaļas (DPKO) pārstāvis Kierens Dvaijers sarunā ar BBC sacījis, ka pirmās novērotāju grupas mērķis būs uzsākt kontaktus ar Sīrijas valdības un drošības spēku pārstāvjiem, bet pēc tam tikties arī ar bruņotās opozīcijas kaujiniekiem. «Mums jāpārliecinās, ka abas puses pilnībā izprot novērotāju lomu,» sarunā ar Reuters piebildis ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana pārstāvis Ahmads Favzi.

Viņš atklājis, ka novērotāju pirmo grupu, kas vakar uzsākusi sava štāba ierīkošanu, vada Marokas armijas pulkvedis Ahmeds Himmiše, bet pārējo novērotāju tautības netiek atklātas. AFP atgādina, ka iepriekš Sīrijas valdība paziņoja, ka rezervē sev tiesības neielaist valstī «atsevišķu tautību» novērotājus. Oficiālā Damaska šo izteikumu neprecizēja, taču politologi uzskata, ka runa varētu būt bijusi par Saūda Arābijas, Kataras un Turcijas pārstāvjiem – Sīrijas valdība šīs valstis apsūdzējusi militārās palīdzības sniegšanā opozīcijai. Reuters norāda, ka pagaidām ir zināmas neskaidrības, kas attiecas uz novērotāju darba apstākļiem. ANO uzstāj, ka valdība nevar kontrolēt viņu pārvietošanos, taču Sīrijas prezidenta Bašara al Asada padomnieks Butaina Šaabans aizrādījis, ka šādā gadījumā Sīrijas valdība arī nevar uzņemties atbildību par neapbruņoto novērotāju drošību. Pagājušās nedēļas nogalē K. Annans šos aspektus apspriedis ar Sīrijas ārlietu ministru Validu al Moualemu, taču sīkāka informācija par sarunām netiek sniegta.

ANO novērotāju mērķis ir ne tikai uzraudzīt pamiera ievērošanu, bet arī sekmēt gūstekņu atbrīvošanu un pārliecināties, ka to reģionu, kuros notikušas kaujas, iedzīvotāji saņem nepieciešamo humāno palīdzību. K. Annans tikmēr meklē iespējas uzsākt politisko dialogu starp Sīrijas valdību un opozīciju. Vakar starptautiskās ziņu aģentūras vēstīja, ka vietām Sīrijā joprojām turpinās kaujas starp valdības spēkiem un nemierniekiem. Abas puses to izraisīšanā vaino viena otru. «Pasaule ar samērā skeptisku skatu vēro, vai pamiers, kas oficiāli stājās spēkā pagājušajā ceturtdienā, būs noturīgs,» situāciju raksturojis ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.