Satiksmes ministrs vizītē ASV pārrunās Afganistānas reverso kravu plūsmu piesaisti Latvijai

No 16. līdz 20.aprīlim satiksmes ministrs Aivis Ronis uzturēsies darba vizītē ASV, kuras ietvaros tiksies ar ASV transporta ministru Reju Lahudu, Valsts departamenta, Aizsardzības ministrijas, Federālā izmeklēšanas biroja pārstāvjiem, Transporta pavēlniecības vadību, kā arī loģistikas un aviācijas nozares uzņēmumu vadītājiem.

Darba vizītes laikā notiks sarunas ar ASV oficiālajām amatpersonām un uzņēmumu pārstāvjiem, kurās pārrunās ASV kravu plūsmu piesaistes iespējas Latvijas loģistikas koridoram, tai skaitā organizējot ASV militārā kontingenta reversās kravu piegādes no Afganistānas. Paredzēts apspriest arī sadarbības paplašināšanas iespējas aviācijas jomā, tai skaitā pārrunājot nacionālās aviokompānijas Air Baltic Corporation flotes atjaunošanas perspektīvas. Vizītes laikā plānots pārrunāt aktualitātes kiberdrošības jomā..

Ņemot vērā tuvākajā laikā plānoto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) misijas dalībvalstu, tostarp ASV, militārā kontingenta izvešanas uzsākšanu no Afganistānas, Latvija vēlas izmantot savu pieredzi piegāžu uz Afganistānu organizēšanā, lai Latvijas loģistikas nozare iegūtu nozīmīgu lomu arī atpakaļceļa piegāžu nodrošināšanā. Lai uzsvērtu Latvijas transporta koridora priekšrocības un gatavību šajā projektā, satiksmes ministrs tiksies ar nozīmīgākajiem ASV transporta nozares lēmumu pieņēmējiem un uzņēmumu pārstāvjiem. Plānots arī ASV Transporta pavēlniecības ģenerālštāba apmeklējums Sentluisā. Vizītē piedalīsies arī VAS „Latvijas dzelzceļš” prezidents Uģis Magonis

Darba vizītes laikā satiksmes ministrs A.Ronis kopā ar ASV Transporta un Valsts departamentu vadību, ES pārstāvniecības ASV vadītāju un Krievijas vēstnieku ASV piedalīsies darba seminārā par ASV, ES un Krievijas sadarbību transkontinentālo transporta tīklu attīstīšanā, veidojot komerciāli ilgtspējīgus transporta un loģistikas koridorus starp Ziemeļeiropu, Krieviju, NVS, Centrālāziju un Rietumeiropu un Ziemeļameriku.

Satiksmes ministram A.Ronim paredzētas tikšanās ar vairākiem ASV uzņēmumiem, kuriem nākotnē varētu būt interese Latvijā veidot loģistikas un distribūcijas centru savu piegāžu organizēšanai uz Krievijas, NVS un Centrālāzijas tirgiem. Lai pārrunātu sadarbības iespējas ostu jomā, satiksmes ministrs apmeklēs Baltimoras ostu.

Aviācijas jomā satiksmes ministram paredzēts apmeklēt Boeing galveno mītni Čikāgā un tikšanās ar uzņēmuma vadību. Ņemot vērā, ka tuvākajā laikā plānots saņemt gala piedāvājumus no galvenajiem pretendentiem Air Baltic flotes atjaunošanas konkursā, ministrs pārrunās uzņēmuma šī brīža piedāvājuma saturu, kā arī informēs par Air Baltic restrukturizācijas procesu un valdībā atbalstīto uzņēmuma nākotnes darbības biznesa plānu. Vizītes ietvaros ministram paredzētas tikšanās ar ASV aviācijas loģistikas uzņēmumiem, kuru laikā pārrunās starptautisko aviokravu plūsmu piesaistes iespējas Rīgas lidostai.

Pasaulē

Saskaņā ar jaunāko Kopenhāgenā bāzētās Eiropas Vides aģentūras (EVA) ziņojumu, tikai 37 procenti no tā dēvētajām virszemes ūdenstilpēm, piemēram, ezeriem vai upēm, 2021. gadā Eiropā bija labā vai ļoti labā ekoloģiskā stāvoklī, vēsta “Deutsche Welle”.