Romnijam ceļš uz nomināciju vaļā

© Scanpix

ASV prezidenta vēlēšanas notiks tikai 6. novembrī, taču var sacīt, ka priekšvēlēšanu kampaņa vakar jau sākusies – pēc tam, kad no cīņas par republikāņu partijas nomināciju izstājās bijušais senators Riks Santorums, ir faktiski skaidrs, ka republikāņu pretendents uz Balto namu būs bijušais Masačūsetsas gubernators Mits Romnijs.

Un ne velti pašreizējā prezidenta Baraka Obamas štābs jau paguvis nākt klajā ar viņam veltītiem pārmetumiem.

Otrdienas vakarā, uzstājoties mītiņā Getijsburgā, R. Santorums samērā negaidīti paziņoja par izstāšanos no priekšvēlēšanu cīņas. Konkrētus iemeslus viņš nav minējis, taču Reuters atgādina, ka pagājušonedēļ strauji pasliktinājās R. Santoruma meitas Bellas veselības stāvoklis, pašam kandidātam bijušas zināmas problēmas ar kampaņas finansēšanu (it sevišķi uz multimiljonāra M. Romnija fona), turklāt aptaujas liecinājušas, ka viņam ir maz izredžu uzvarēt Pensilvānijas štata priekšvēlēšanās, kas notiks 24. aprīlī.

R. Santoruma izstāšanās no priekšvēlēšanu sacīkstes faktiski nozīmē, ka M. Romnijs var sākt gatavoties prezidenta vēlēšanām. Formāli gan cīņu par nomināciju turpina arī bijušais Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs un kongresmenis Rons Pols – abi vakar izplatījuši paziņojumus, kuros uzsvērts, ka viņi savas kandidatūras negrasās atsaukt. Taču jānotiek milzīgam brīnumam, lai kāds no šiem kandidātiem saņemtu pietiekami lielu atbalstu partijas konventā, kas augusta beigās notiks Tampā, un kura laikā tiks oficiāli nosaukts republikāņu kandidāts. Jāatgādina, ka R. Santorums var rēķināties ar 659 no nepieciešamajām 1144 delegātu balsīm, par Ņ. Gingriču gatavi balsot 136 delegāti, bet R. Polam ir tikai 51 delegāta atbalsts, vēsta BBC.

AFP norāda, ka savā uzrunā R. Santorums izteicis cerību, ka novembrī republikāņiem izdosies uzvarēt prezidenta vēlēšanās, taču nav pat pieminējis M. Romnija vārdu, nerunājot nemaz par to, lai aicinātu savus piekritējus balsot par viņu. R. Santoruma pārstāve Alise Stjuarte sarunā ar CNN gan norādījusi, ka viņš telefoniski sazinājies ar M. Romniju un viņi arī turpmāk gatavojas apmainīties viedokļiem. Reuters uzsver, ka R. Santoruma elektorāts ir tik sociālkonservatīvi noskaņots, ka daudzi viņa vēlētāji kategoriski atsakās atbalstīt par pārlieku mēreno uzskatīto M. Romniju. «Es negribētu balsot par Romniju, jo viņš ir tāds pats kā Obama,» sacījusi 29 gadus vecā R. Santoruma piekritēja Felisija Kollija. Lieki sacīt, ka republikāņu labējā spārna kandidāts Ņ. Gingričs jau paziņojis, ka R. Santoruma piekritēji tagad atbalstīs viņu.

Reuters norāda, ka B. Obamas kampaņas veidotāji sākuši pievērst pastiprinātu uzmanību M. Romnijam – kā sāncensim novembra vēlēšanās. Komentējot R. Santoruma izstāšanos no priekšvēlēšanu cīņas, B. Obamas štāba pārstāvis Džims Mesina paziņojis, ka tas jau bijis prognozējams, jo M. Romnija štābs faktiski noslīcinājis konkurentus zem negatīvu reklāmas materiālu straumes. «Taču ar negatīvām reklāmām viņam neizdosies nopirkt prezidentūru. Jo vairāk amerikāņi redz Mitu Romniju, jo mazāk viņš viņiem patīk, jo mazāk viņam uzticas,» sacījis Dž. Mesina. Otrdien B. Obamas štābs, kas cenšas pozicionēt M. Romniju kā bagātās elites pārstāvi, kurš neizprot parasto amerikāņu vajadzības, arī atgādinājis, ka republikāņu kandidāts iebilst pret lielāku nodokli tiem, kuri pelna vairāk nekā miljons dolāru gadā (tā saukto Vorena Bafeta ierosinājumu), un M. Romnijs «nemaksājot godīgus nodokļus». Šonedēļ publiskotie Washington Post/ABC aptaujas dati liecina, ka par B. Obamu gatavi balsot 51% vēlētāju, bet par M. Romniju – 44%. Tomēr, ņemot vērā vēlēšanu sistēmu, prezidentūras liktenis izšķirsies 12 štatos, kur B. Obamas un M. Romnija piekritēju skaits ir aptuveni līdzīgs.