Lielbritānijā notiesā juvelierizstrādājumu zagļus - igauņus

Lielbritānijas pilsētas Līdsas tiesā notiesāts bandas vadonis, kura vadītais grupējums septiņus gadus nodarbojies ar juvelierizstrādājumu veikalu aplaupīšanu Rietumeiropā, sākot no Zviedrijas līdz pat Itālijai. Laupītājus, kuri nāk no Igaunijas, izdevies notvert vien pēc septiņus gadus ilgiem pūliņiem,vēsta The Daily Telegraph.

Grupējuma līderis bija 33 gadus vecais Janno Heinola (Janno Heinola) – Anglijas Karaliskā tiesa viņam piespriedusi deviņus gadus ieslodzījumā.

Iepriekš sodi piespriesti arī viņa septiņiem līdzgaitniekiem – Algo Tomits (Algo Toomits) un Jonass Jarvso (Joonas Jarvsoo) ieslodzījumā pavadīs 12 gadus, bet Sariks Sanders (Sarik Sander) – par vienu gadu mazāk. Rauno Kuklase (Rauno Kuklase), Ivo Parns (Ivo Parn) un Reigo Džeinss (Reigo Janes) cietumā pavadīs 10 gadus katrs, bet Raivo Loige (Raivo Loige) – astoņus gadus.

Pēc britu policijas sniegtajām ziņām, notiesātie piedalījušies 150 laupīšanās vairākās Eiropas valstīs. Noskaidrots, ka Lielbritānijā banda pabijusi 11 reizes, iegūstot laupījumu divu miljonu sterliņu mārciņu (1,7 miljonu latu) apmērā. Kopumā viņi laupījumos varētu būt ieguvuši 100 miljonus sterliņu mārciņu (85 miljonus latu). Tikai Līdsā vien laupītāji no 2005.-2007. gadam veikuši četrus uzbrukumus kompānijas Berry's Jewellers salonveikaliem.

Visbiežāk laupītāji priekšroku devuši Rolex un Patek Philippe pulksteņiem. Tiek pieļauts, ka pēc tam laupījums nogādāts Austrumeiropā, tostarp arī Krievijā, kur pārdots.

Pirmā bandas vadoni notvēra Vācijas policija, un viņš līdz šī gada februārim izcieta sodu Diseldorfā, pēc kura beigām izdots Lielbritānijai. Ideja par laupīšanu Heinolam ienākusi prātā 2004. gadā, kad Igaunija pievienojās Eiropas Savienībai un lidojumi uz Rietumeiropas valstīm kļuvuši brīvi pieejami un lēti, norāda britu policijā.

Pasaulē

Dziedātāja Laima Vaikule, kura atklāti nosoda Putina režīmu, publiski uzrunāja Krievijas iedzīvotājus - māksliniece vēlreiz mēģināja atvērt krieviem acis, stāstot, kādus noziegumus Krievijas armija patiesībā veic Ukrainā, raksta “unian.net”.

Svarīgākais