Bērings-Breivīks atzīts par pieskaitāmu

© Scanpix

Norvēģijas slaktiņa sarīkotājs Anderss Bērings-Breivīks atzīts par pieskaitāmu var tikt tiesāts, ziņo The Local. Tiesas prāva pret viņu sāksies nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka Bēringam-Breivīkam tiesas priekšā jāstājas 16.aprīlī. Par viņam izvirzītajām apsūdzībām attiecībā uz teroraktu rīkošanu un apzinātu slepkavību ekstrēmistam draud līdz 21 gada cietumsods, taču viņa apcietinājuma termiņu būs iespējams pagarināt tik ilgi, cik vien Bērings-Breivīks tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai.

Bērings-Breivīks pagājušā gada 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Bērings-Breivīks, kurš sevi raksturojis kā krustnesi cīņā pret "musulmaņu invāziju" Eiropā, apgalvo, ka nevēlas tikts atzīts par nepieskaitāmu, jo tas varētu kaitēt viņa 1500 lappušu garajā manifestā paustajam vēstījumam.

"Man godīgi jāatzīst, ka tā ir ļaunākā lieta, kas var ar mani notikt, jo tas būtu beidzamais pazemojums," vēstulē atzinis Bērings-Breivīks.

Svarīgākais