Annana plāna liktenis neskaidrs

Vakar joprojām nebija skaidrs, vai tiks realizēts ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana ierosinātais miera plāns, kas paredz vardarbības apturēšanu Sīrijā.

Šīs valsts valdība pēdējā brīdī izvirzījusi prasības, kas nav pieņemamas nedz bruņotajai opozīcijai, nedz starptautiskajai sabiedrībai. Opozīcija gan solījusies, sākot ar otrdienas rītu, ievērot pamieru.

Reuters atgādina, ka plāns, kuram Sīrijas prezidents Bašars al Asads bija devis iepriekšēju piekrišanu, paredzēja, ka Sīrijas militārā tehnika un karavīri otrdienas rītā tiks atvilkti no pilsētām, kurās turpinās sadursmes, – pēc šā soļa tiktu noteikts 48 stundu pamiers un risinātas iespējas uzsākt sarunas starp naidīgajām pusēm. Taču svētdienas vakarā Sīrijas valdība negaidīti pieprasīja no opozīcijas rakstiskas garantijas, ka tā ievēros K. Annana plānu. Tāpat rakstiskas garantijas pieprasītas no Turcijas, Kataras un Saūda Arābijas – no šīm valstīm Damaska vēlas solījumu, ka tās neturpinās piegādāt bruņojumu opozīcijai, kuru Sīrijas varasiestādes dēvē par «teroristu grupām».

Opozīcijā esošā Sīrijas Brīvā armija, kas sastāv lielākoties no Sīrijas armijas dezertieriem, jau paziņojusi, ka nekādas garantijas B. al Asadam negrasās dot. «Mēs esam gatavi ievērot Annana plānu. Taču garantijas un apņemšanās mēs sniegsim starptautiskajai sabiedrībai, nevis šim režīmam,» paziņojis Sīrijas Brīvās armijas komandieris Rijāds al Asads. Grupējuma preses dienesta vadītājs Kasems Saadedins vakar sarunā ar AFP apstiprinājis, ka opozīcija otrdienas rītā pārtrauks uguni, bet tālāka tās rīcība atkarīga no tā, vai Sīrijas armija būs pametusi apdzīvotās vietas. «Izskatās gan, ka valdība Annana plānu negrasās ievērot,» viņš piebildis.

AP vēsta, ka vakar turpinājās dažādi diplomātiski manevri, kuru mērķis bija mudināt Damasku ievērot K. Annana plāna nosacījumus. Sīrijas ārlietu ministram Validam Mualemam vizītes laikā Maskavā likts skaidri saprast, ka šī ir viena no pēdējām izdevībām konfliktu atrisināt bez starptautisko spēku iejaukšanās. Arī Ķīnas Ārlietu ministrija mudinājusi Sīriju ievērot savas apņemšanās. Savukārt K. Annans ceļā uz Sīrijas tradicionālo sabiedroto Irānu veltījis vairākas stundas, lai apmeklētu sīriešu bēgļu nometnes Turcijā, kurās pašlaik uzturas aptuveni 25 000 cilvēku.