Francijā meklē sērijveida slepkavu

© Scanpix

Lieldienu brīvdienās Francijas galvaspilsētas Parīzes dienvidu priekšpilsētās patrulēja simtiem policistu. Kopš pagājušā gada novembra dzīvojamajos masīvos notikušas jau četras slepkavības, kurās izmantots viens un tas pats ierocis.

Policija nav spējusi atrast nekādu saikni starp upuriem, bet iekšlietu ministrs Klods Gaēns atzinis – ļoti iespējams, ka Parīzes apkaimē darbojas kāds sērijslepkava.

«Šīs slepkavības prasa, lai tām pievērstu maksimālo uzmanību, un mēs esam ieguldījuši visus resursus to atklāšanai,» ministrs sacījis sarunā ar radiostaciju Europe 1, piebilstot, ka lietas izmeklēšanā iesaistīti vairāk nekā 100 izmeklētāju. Reuters atgādina, ka Francijas sabiedrība joprojām nav atguvusies pēc tā dēvētā Tulūzas šāvēja jeb Mohameda Merā lietas, turklāt ziņas par jauna sērijslepkavas parādīšanos izplatījušās brīdī, kad sākas izšķirošais prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas posms. «Nevarētu teikt, ka priekšpilsētu iedzīvotāji jūtas terorizēti, taču viņi ir satraukti un uzdod jautājumus. Es pats par to šorīt pārliecinājos, apmeklējot tirgu,» sarunā ar Reuters sacījis Resoranžas pilsētiņas mērs Terī Mandons.

Policijas pārstāvis Mišels Fuzū aģentūru AFP informējis, ka visas četras slepkavības (beidzamā no tām notika pagājušajā ceturtdienā) pastrādātas, izmantojot 7,65 mm kalibra pusautomātisko ieroci, vismaz divos gadījumos aculiecinieki stāstījuši, ka slepkava notikuma vietu atstājis ar Suzuki motociklu. Visas slepkavības, kurās gājušas bojā divas sievietes un divi vīrieši, notikušas dzīvojamos rajonos aptuveni desmit kilometru rādiusā ap Esonas centru, turklāt visas tās pastrādātas laikā no četriem līdz sešiem pēcpusdienā.

Savu pirmo upuri, kādu 35 gadus vecu sievieti, slepkava pagājušā gada 27. novembrī nogalinājis ar vairākiem šāvieniem, taču pārējās trīs slepkavības veiktas ar vienu šāvienu – tieši upura galvā. Policija atzīst, ka tā pagaidām nav spējusi atrast nekādu saikni starp upuriem, ja atskaita to, ka pirmais un otrais upuris dzīvojuši kaimiņu mājās. «Slepkavas motīvi mums nav skaidri, nav nekādu pierādījumu, ka viņš rīkotos politisku vai reliģisku motīvu vadīts,» AFP citē prokurores Marī Suzanas Lekveuvas sacīto. Viņa piebildusi, ka tiek izmeklētas visdažādākās versijas, prokuratūra pieļauj, ka visas slepkavības pastrādājis kāds algots slepkava, kuru nolīguši dažādi cilvēki.

M. Fuzū piebildis, ka policija pastiprinātā režīmā patrulēs «tik ilgi, cik nepieciešams». Pēc viņa sacītā, policisti nodarbojoties ar personības dokumentu pārbaudi, īpašu uzmanību pievēršot motociklu vadītājiem. Turklāt patruļu skaita palielināšana ļaus ātrāk reaģēt uz pilsoņu izsaukumiem, viņš piebildis.