Kolumbiešu kaujinieki FARC atbrīvo gūstekņus

Kolumbiešu kreisais kaujinieku grupējums FARC turējis savu solījumu, atbrīvojot pēdējos desmit gūstā turētos policistus un karavīrus – vairāki no viņiem kaujinieku nometnēs bijuši spiesti pavadīt 14 gadu.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss atzinīgi vērtējis gūstekņu atbrīvošanu, taču norādījis, ka ir pāragri runāt par miera sarunu uzsākšanu ar FARC – nepieciešams, lai tiktu atbrīvoti arī vairāk nekā 100 civiliedzīvotāju, kuri vēl atrodas kaujinieku gūstā.

«Šī operācija ļāva vienā dienā atkal apvienoties desmit ģimenēm, kas tik ilgu laiku bija šķirtas,» sarunā ar Reuters sacījis Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas delegācijas vadītājs Hordi Raihs. Šī organizācija kalpoja kā starpnieks sarunās, delegācija ar Brazī-lijas valdībai piederošu helikopteru, uz kura bija Sarkanā Krusta simbolika, vēlu pirmdienas vakarā devās uz nomaļu džungļu reģionu, bet pēc tam nogādāja atbrīvotos Viljavisensi-jas pilsētā. Pēc tikšanās ar tuviniekiem viņi devušies uz Bogotu, lai pārbaudītu veselību.

Atbrīvotie gūstekņi stāstījuši, ka helikopterā val-dījusi liela līksmība, visi dziedājuši – izkāpjot uz skrejceļa, vairāki bijušie gūstekņi bija ietinušies Kolumbijas karogos. Policijas seržants Hosē Libardo Forero, kurš tika sagūstīts 1999. gada jūlijā, stāstījis, cik liels pārdzīvojums viņam atkal ir satikt ģime- ni. «Es pat nepazinu savu meitu, kuru pēdējo reizi redzēju, kad viņa bija četrus gadus veca. Mans tēvs ir ļoti nosirmojis, māte nav daudz mainījusies, bet sieva ir kļuvusi vēl skaistāka,» viņš teicis sarunā ar radiostaciju RCN.

Tikmēr Kolumbijas sabiedrībā uzvirmojušas diskusijas, vai FARC pēc gandrīz 50 gadu bruņotas cīņas patiešām ir gatava nolikt ieročus. «Tas ir žests, kuru nedrīkst nenovērtēt. Tas, ka FARC atteikusies ņemt ķīlniekus, liecina, ka tā patiešām ir ieinteresēta sarunās – ir jāsāk process, kas novedīs pie konflikta beigšanās,» intervijā AP sacījis politologs Huans Karloss Palou. Taču, piemēram, bijušais prezidents Alvaro Uribe uzskata, ka FARC tikai vēlas uzlabot savu tēlu un iegūt laiku, lai koncentrētu spēkus.

Svarīgākais