Norvēģijas ekstrēmists Breivīks plānojis atentātu pret Obamu

Norvēģijas ekstrēmists Anderss Bērings - Breivīks nopratināšanā atzinies, ka plānojis izdarīt atentātu pret ASV prezidentu Baraku Obamu viņa vizītes laikā Oslo, ziņo laikraksts Dagbladett.

Kā ziņo laikraksts, 32 nopratināšanu laikā Breivīks atzinies, ka Breivīks plānojis ierasties Oslo mērijā tērpies policista formā, laikā, kad tur 2009. gadā, vizītē ieradās Baraks Obama, lai saņemtu Nobela miera prēmiju. Otrs variants, ko Breivīks plānojis, atstāt pie mērijas mašīnu ar tajā ievietotu bumbu.Šos nodomus Breivīks esot atmetis Obamas pārāk stingrās un lielās apsardzes dēļ.

Kā apgalvo Breivīks, viņa uzbrukums Obamam būtu iztulkots kā simbolisks, tas būtu bijis liela mēroga PR pasākums, jo visi cilvēki pasaulē kā piekalti sēdētu pie televizora ekrāniem.

Breivīks arī atklājis, ka daudz lasījis par "Al Qaeda" žurnālā Inspire, viņš norādā, ka žurnālā ir reliģiozi un moralizējoši teksti,bet ir arī informācija kā rīkot terora aktus.

Breivīks nopratināšanā klāstījis, ka viņu iedvesmojuši divi notikumi - pirmais esot 1993. gada AlQaeda sarīkotais terora akts Pasaules tirzdniecības centrā. Pakistānas islāmistu grupas terora aktā, ko organizēja Ramzī Jūsufs, bija iecerēts noslēpt centra pagrabā bumbu, ko uzspridzinot tiktu panākts, ka viens tornis sabrūk un uzgāžas otram virsū. Bumba eksplodēja, bet nepanāca cerēto, eksplozijā tika nogalināti 6 un 1000 cilvēku guva ievainojumus.

Otrs notikums esot bijis 1995. gada 19.aprīlī notikušais "Oklahomsitijas spridzinātāja" Timotija Makveja sarīkotais sprādziens Oklahomsitijas federālajā ēkā, kur tika nogalināti 168 cilvēki un vēl ap 500 ievainoti.Nogalināto vidū bija 19 bērni.

Jau ziņots, ka pāgājušā gada 22.jūlijā Bērings- Breivīks sarīkoja divus teroraktus. 32 gadus vecais ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus.

Lietas izskatīšana pēc būtības tiesā sāksies šā gada 16.aprīlī.

Svarīgākais