EP deputāte Inese Vaidere iestājas par Strasbūru kā vienīgo mājvietu Eiropas Parlamentam

© f64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (Vienotība, ETP grupa) aicina noteikt Strasbūru kā vienu oficiālo Eiropas Parlamenta darba vietu, lai ekonomiskās krīzes laikā taupītu līdzekļus un izbeigtu nepārtraukto deputātu un darbinieku ceļošanu no Briseles uz Strasbūru.

Ar līdzīgu paziņojumu Zviedrijas radio nesen klajā nācis jaunievēlētais EP prezidents Martins Šulcs. Viņš paudis viedokli, ka priekšroku dotu Eiropas Parlamenta mītnei Strasbūrā.

Arī šodienas balsojumā par Eiropas Parlamenta 2013. finanšu gada ieņēmumu un izdevumu tāmi EP deputāti ar lielu vairākumu - 429 par un tikai 184 pret - nobalsoja par aicinājumu Padomei vienoties par vienu darba vietu.

"Laikā, kad Eiropas Savienības dalībvalstis tiek aicinātas uz taupības pasākumiem, arī Eiropas Parlamentam jārāda priekšzīme un darbam jānotiek vienuviet. Strasbūra simbolizē Eiropas atkalapvienošanos. Daudzus gadsimtus tā bijusi Vācijas un Francijas vēstures krustugunīs. Ne velti, 1949. gadā Eiropas valstis nolēma izveidot Strasbūrā pirmo starptautisko organizāciju - Eiropas Padomi, kas karu plosītajā kontinentā bija miera veicinātāja," saka Inese Vaidere.

EP deputāte uzsver, ka Brisele ir pārblīvēta ar Eiropas Savienības un starptautiskām institūcijām, un tas dod milzīgus ieņēmumus Briselei bez lielas piepūles. Vienlaikus viņa norāda, ka pret Strasbūru gan varētu iebilst tie deputāti un ierēdņi, kuri Briselē iegādājušies dārgus nekustamos īpašumus vai noslēguši ilgtermiņa dzīvokļu īres līgumus. Taču no reģionālās politikas viedokļa un finanšu taupīšanas aspekta Francijas un Vācijas robežpilsēta būtu ieguvums. Vaidere uzsver, ka vēl labāks risinājums būtu daļu Eiropas institūciju izvietot jaunajās dalībvalstīs, jo, ja tāda būtu Latvijā, tas mums būtu milzīgs ekonomisks ieguvums. "Taču tas ir ilgāka laika uzdevums", piebilst deputāte.

Patlaban Eiropas Parlaments katru mēnesi vienu nedēļu no četrām pulcējas uz plenārsēdēm Strasbūrā; parlamenta darbs norit trijās vietās — Briselē, Luksemburgā un Strasbūrā. Luksemburgā atrodas Parlamenta administratīvie dienesti (ģenerālsekretariāts), bet sanāksmes notiek gan Strasbūrā, gan Briselē. Lēmumu par to, kur jābūt EP, nevar pieņemt pats Parlaments. Šis jautājums ir dalībvalstu sanāksmes — Eiropas Savienības Padomes kompetencē.