Francijas specdienesti kritikas krustugunīs Tulūzas šāvēja dēļ

© Scanpix

Pēc Muhameda Meraha (Mohammed Merah) nogalināšanas, kurš Francijas pilsētā Tulūzā sarīkojis apšaudi, nogalinot septiņus cilvēkus, tostarp bērnus, kritikas krustugunīs nonākuši Francijas specdienesti.

Tiek pieprasīts izvērtēt drošības dienestu darbību, kas kā noskaidrojies, vērojuši Tulūzas šāvēju vairākus gadus, taču tā arī nav spējuši novērst traģisko negadījumu.

Jautājumus rada arī pati šāvēja notveršanas operācija, atbildīgajām iestādēm pārmetot, ka Merahu tā arī nav izdevies sagūstīt dzīvu, kurš lielījies, ka “nolicis Franciju uz ceļiem”. Kopumā šāvēja ielenkuma operācija tiek uzskatīta par izgāzušos, ziņo AFP.

Tostarp skarbu kritiku izteicis arī Francijas specdienestu veterāns, 67 gadus vecais Kristians Proto. Viņaprāt, specdienesti aplenkšanas operāciju organizēja bez skaidri izstrādāta plāna. Viņš paudis neizpratni, kā specdienestiem nav izdevies notvert Merahu dzīvu, kurš turklāt vēl arī darbojies vienatnē. Speciālisti uzskata, ka operāciju par salīdzinoši vienkāršu vērsa kaut vai tas fakts, ka šāvējs bijis viens pats un bez ķīlniekiem.

Tāpat izskan jautājumi, kāpēc šāvējam pastiprināta uzmanība netika pievērsta pirms viņš paspēja sarīkot tik asiņainu slaktiņu, ņemot vērā, ka tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā viņš atradies jau sen. Vēl būdams pusaudzis, viņš figurēja nepilngadīgo noziedznieku sarakstos, bet 19 gadu vecumā pusotru gadu pavadīja ieslodzījumā par zādzību. Turklāt drošības iestādēm bija zināms, ka 2010. gada novembrī un 2011. gada augustā viņš apmeklējis Afganistānu un Pakistānu. Pakistānā viņš piedalījies apmācībās Al Qaeda teroristu nometnē.

Pēc tā viņu «melnajā sarakstā», liedzot iebraukšanu valstī, iekļāva Amerikas Savienotās Valstis.

Svarīgākais