Ar Latvijas vēstniecības Tallinā atbalstu Igaunijas Mākslas muzejā atver vērienīgu izstādi

22. martā Latvijas vēstnieks Igaunijā Kārlis Eihenbaums kopā ar dzīvesbiedri Ināru Eihenbaumu piedalās Baltijas valstu mākslas muzeju kopīgi rīkotās izstādes „Neatklātie šedevri” (Undiscovered Masterpieces) svinīgajā atklāšanā Igaunijas Mākslas muzejā KUMU Tallinā.

Izstāde ir unikāls Baltijas mākslas muzeju un dažādu kultūras institūciju atbalstīts kopdarbs, kas būs apskatāms Mākslas muzejā KUMU līdz 12. augustam un Kadriorgas pils muzejā līdz 24. jūnijam. Izstādi veido krievu mākslas skolas darbi no septiņu muzeju kolekcijām Rīgā, Tallinā, Tartu, Narvā, Viļņā un Kauņā. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja devums ir visapjomīgākais. Rīgas muzeji, Rīga, kas objektīvi gadsimtiem ir bijusi uzskatīta par visa Baltijas reģiona galvaspilsētu, būdama patiesi lielākā metropole ar aktīvāko kultūras dzīvi, ir uzkrājusi visplašāko mākslas darbu krājumu.

No Latvijas atceļojuši Ivana Aivazovska (Ivan Aivazovskiy), Alekseja Bogoļjubova (Aleksey Bogolybov), Mihaila Kloda (Mikhail Clodt), Kārļa Lemoha (Karl Lemoch), Ivana Hrutska (Ivan Hrutsky), Īzaka Levitāna (Isaak Levitan), Ivana Kramskoja (Ivan Kramskoy), Iļjas Repina (Ilya Repin), Aleksandra Ricioni (Aleksandr Rizzoni), Ivana Šiškina (Ivan Shishkin), Vilhelma Timma (Wilhelm Timm), Apolinārija Vasņecova (Apollinariy Vasnetsov), Borisa Kustodieva (Boris Kustodiev), Nikolaja Rēriha (Nikolai Roerich), Filipa Maļjāvina (Philip Malyavin), Konstantīna Korovina (Konstantin Korovin), Kuzmas Petrova-Vodkina (Kuzma Petrov-Vodkin), Iļjas Maškova (Ilya Mashkov), Aleksandra Deineka (Aleksandr Deineka), Mihaila Vrubeļa (Mihhail Vrubel) u. c. darbi.

Izstādei tās organizatori kā vienu no mērķiem ir uzstādījuši, ka tai jāpalīdz dažādām sabiedrības daļām veidot kopējo interešu sfēru, integrēties kopīgajā dzīves telpā t sk. tiem, kas nav mūsu valstu pamatnāciju pārstāvji vai tiem, kas nav bieži viesi mākslas muzejos, - uz kopējo sapratni caur mākslu!

Izstādes atklāšanā, uz kuru ir aicināti Igaunijā labi zināmi kultūras, sabiedriskie un politiskie darbinieki, žurnālisti, mākslas lietpratēji, kā arī ārvalstu vēstnieki, piedalīsies un uzrunas teiks Igaunijas kultūras ministrs Reins Langs (Rein Lang), Lietuvas vēstnieks Dr. Juzs Bernatonis (Juozas Bernatonis) un Latvijas vēstnieks Kārlis Eihenbaums. Izstādes atklāšanā piedalās arī Igaunijas latviešu un lietuviešu kopienu pārstāvji, mākslas interesenti.

Igaunijas Mākslas muzejs ilgstoši un auglīgi sadarbojas ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, t. sk. popularizējot latviešu klasisko modernismu Igaunijā, tikai pēdējos gados vien Tallinā, sadarbībā ar Latvijas vēstniecību, ir notikušas vairākas izstādes, kas iepazīstinājušas gan ar Kārli Padegu, gan Sigismundu Vidbergu, gan arī ar Ludolfa Liberta un Niklāva Strunkes daiļradi. Igauņu valodā ar Ārlietu ministrijas un Latvijas vēstniecības Tallinā atbalstu 2010. gadā ir izdota arī Daces Lambergas grāmata par klasisko latviešu modernismu, ko tulkojis Valts Ernštreits.

Svarīgākais