Venizeloss vadīs cīņā grieķu sociālistus

© Scanpix

Jau šonedēļ par savu demisiju plānojis paziņot Grieķijas finanšu ministrs Evangeloss Venizeloss, kurš svētdienas vakarā pārliecinoši tika ievēlēts par sociālistiskās partijas PASOK līderi.

Tā kā šajā balsojumā E. Venizelosam konkurentu nebija, vienīgā intriga bija – cik sociālistu partijas biedru un atbalstītāju piedalīsies balsojumā. Saskaņā ar televīzijas kanāla Mega datiem aktivitāte bijusi pietiekami liela, lai jaunais partijas līderis droši varētu sacīt, ka izredzes atjaunot sociālistu popularitāti nav zudušas.

«Esmu pārliecināts, ka ar pietiekami liela balsotāju skaita palīdzību mēs spēsim pierādīt, cik ļoti kļūdās tie, kuri domā, ka lielā demokrātiskā partija nespēs atgūties. Mūsu mērķis var būt tikai uzvara,» sacījis E. Venizeloss, runājot par parlamenta vēlēšanām, kas Grieķijā tiks rīkotas vai nu aprīļa nogalē, vai maija sākumā. Mega vēsta, ka iespēju piedalīties vēlēšanās izmantojuši aptuveni 200 000 cilvēku, daudzi no vairāk nekā 800 valsts vēlēšanu iecirkņiem bijuši atvērti pat divas stundas ilgāk, nekā paredzēts, lai varētu nobalsot visi gribētāji.

Reuters atgādina, ka iepriekšējais sociālistu līderis George Papandreu (partijas dibinātāja Andrea Papandreu dēls) savas pilnvaras nolika pagājušā gada novembrī vienlaikus ar atkāpšanos no premjerministra amata. Sociālistu popularitāte dramatiski kritās tāpēc, ka tieši šīs partijas valdībai nācās nodarboties ar valsts glābšanu no defolta un pieņemt virkni ļoti nepopulāru lēmumu – tā dēvētos taupības pasākumus. Ja vēlēšanas būtu notikušas pagājušā gada nogalē, sociālisti būtu cietuši grandiozu sagrāvi, bet uzvaru svinētu konservatīvā Jauno demokrātu partija. Taču tagad situācija mainījusies – arī Jaunie demokrāti līdz ar sociālistiem un labējiem nacionālistiem ir pārstāvēti tehniskā premjera Lukasa Papademosa valdībā, kas ne tikai apstiprinājusi iepriekšējos taupības pasākumus, bet arī ieviesusi jaunus, lai no starptautiskajiem aizdevējiem saņemtu kārtējo 130 miljardus eiro lielo aizdevumu.

AFP aptaujātie politologi norāda, ka šā iemesla dēļ pēdējo mēnešu laikā strauji kritusies arī konservatīvo popularitāte, – pat neraugoties uz šīs partijas līdera Antonisa Samarisa izmisīgajiem pūliņiem distancēties no valdības nepopulārajiem lēmumiem. Toties auguši galēji kreiso partiju, kas kategoriski atteicās piedalīties taupības pasākumos, reitingi. Tas nozīmē, ka vēlēšanu rezultāti var radīt priekšnosacījumus kreisas valdības izveidei. Tiesa, sociālistu koalīciju ar kreisajiem apdraud kreiso vēlme atteikties no taupības pasākumiem, kuru ievērošanu sociālisti solījuši starptautiskajiem aizdevējiem. Tādēļ ticamāks ir scenārijs, saskaņā ar kuru arī pēc vēlēšanām Grieķijā pie varas paliks lielā koalīcija, un sociālistu uzdevums ir saņemt vairāk balsu nekā konservatīvajiem, lai nodrošinātu vadošās pozīcijas šajā koalīcijā.

Tieši ar partijas popularitātes audzēšanu tagad gatavojas nodarboties E. Venizeloss. Viss liecina, ka kampaņas laikā viņš piemirsīs par savu lomu sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem, kas noveda pie taupības pasākumiem, bet liks uzsvaru uz veiksmīgajām pārrunām ar privātajiem kreditoriem, kuru rezultātā Grieķija atbrīvojās no gandrīz 100 miljardus eiro lielām parādsaistībām. Reuters atgādina, ka E. Venizelosa politiskā karjera sākās 1993. gadā, kad viņš tika ievēlēts par parlamenta deputātu. Jaunais sociālistu līderis vadījis vairākas ministrijas, 2004. gadā kā kultūras un sporta ministrs tieši viņš bija atbildīgs par Atēnu olimpiādes norisi. 2007. gadā E. Venizeloss jau pretendēja uz sociālistu līdera krēslu, taču vēlēšanās zaudēja G. Papandreu.

Svarīgākais