Damaskā atkal nogranduši sprādzieni

Sestdien,17.martā, Sīrijas galvaspilsētā Damaskā nogranduši divi spēcīgi sprādzieni.

Valsts televīzija ziņo, ka viens no tiem pie kriminālpolicijas galvenās mītnes, un otrs pie gaisa spēku izlūkdienesta štāba. Valdība apgalvo, ka bumbas ir bijušas ievietotas automašīnās.Abos spēcīgajos sprādzienos bojā gājuši vismaz 27 cilvēki un aptuveni simts ievainoti, lielākā daļa no tiem civiliedzīvotāji.

Varas iestādes notikušajā vaino teroristus.

Sprādzieni Damaskā notikuši laikā, kad ANO gatavojas uz Sīriju nosūtīt savu novērotāju misiju. Par to paziņojis īpašais ANO miera sūtnis Sīrijā Kofi Annans. Drīzumā Damaskā ieradīsies ANO komanda, lai sāktu gatavošanās darbus misijas uzsākšanai. Annans ir paziņojis, ka vēlas, lai krīzei tiktu atrasts politisks risinājums. Taču prezidents Asads ir norādījis, ka tas nebūs iespējams, kamēr Sīrijā darbojas teroristu grupas.

Šajās dienās aprit gads kopš sacelšanās sākuma Sīrijā, un ANO ir aprēķinājusi, ka nemieros ir gājuši bojā vismaz 8000 cilvēku.

Pēdējos mēnešos Sīrijas lielākajās pilsētās jau ir notikuši vairāki sprādzieni, tostarp arī galvaspilsētā Damaskā. Līdz šim varas iestādes par tiem ir vainojušas starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda". Tās līderi ir atbalstījuši Sīrijā notiekošo sacelšanos. Par atsevišķu sprādzienu rīkošanu prezidenta Bašara al Asada opozicionāri gan apsūdzējuši pašu valsts valdību.

Tiek ziņots, ka ārvalstis ir sākušās tiešā veidā bruņot Sīrijas nemierniekus. Šajā gadījumā ieročus sākusi piegādāt Saūda Arābija. Par to ziņu aģentūrai pavēstījis kāds augsta līmeņa Arābu valstu diplomāts, kas vēlējās palikt anonīms. Viņš norādīja, ka Saūda Arābijas sagādātais militārais ekipējums jau esot ceļā uz Sīrijas kaimiņvalsti Jordāniju, lai apbruņotu opozicionāri Brīvās Sīrijas armiju. Saūda Arābijas mērķis esot pārtraukt asinsizliešanu Sīrijā. Šīs ziņas parādījušās tikai pāris dienas pēc tam, ka kad Saūda Arābija paziņoja par savas vēstniecības Sīrijā slēgšanu. Jau iepriekš Saūda Arābijas ārlietu ministrs pauda viedokli, ka Sīrijas opozīcijai ir tiesības sevi apbruņot. Savukārt karaļvalsts karalis Abudlla aicinājis pret Asada režīmu rīkoties izlēmīgi, lai novērstu humāno katastrofu.