Beļģijas autobusa avārijā bojāgājušo bēres notiks 21. martā

Šodien Beļģijā publiskotas ziņas par 13. martā Valē kantonā notikušās traģiskās autobusa avārijas, kas prasījusi 22 beļģu bērnu un sešu pieaugušo dzīvības, bet vēl 24 bērni tika ievainoti, ziņo Interfakss.

Bērni, kas atradās avarējušajā autobusā, bija vairāku Heverlē un Lommelas pilsētu skolu audzēkņi – 11 un 12 gadus veci jaunieši, kuri bija pavadījuši brīvdienas vienā no Šveices kalnu kūrortiem.

No 28 bojāgājušajiem 23 bija beļģi un 5 holandieši. Avārijā gāja bojā 11 meitenes un 11 zēni vecumā no divpadsmit līdz trīspadsmit gadiem. Savukārt pieaugušo vidū bija četri vīrieši un divas sievietes. Pieaugušo vecums ir no 35 - 41 un 52-54 gadi, bet viens no viņiem bijis 71 gadus vecs.Neviena bojāgājušā vārds netiks publiskots.

Vairums ievainoto jau piektdien nogādāti Beļģijā, bet smagi ievainotās trīs meitenes, kas atrodas mākslīgā komā, pagaidām paliks Lozannā.

Beļģijas armijas lidmašīna jau nogādājusi Briselē bojāgājušo mirstīgās atliekas.

Beļģijā un Šveicē, 16. martā, notika daudzi atceres un piemiņas pasākumi. Beļģijas skolās, valsts iestādēs un citviet tika ievērots minūti ilgs klusuma brīdis, pusmastā tika nolaisti karogi.

Šveicē bērnu un pieaugušo piemiņai notika dievkalpojums, kuru apmeklēja vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku.

Bēres Lommelas pilsētā notiks 21. martā, bet Heverlē 22. martā. Paredzēts, ka abās bēru ceremonijās piedalīsies Beļģijas karalis Alberts II un karaliene Paola.

Beļģijas premjerministrs Elio di Rupo norādījis, ka visām bojāgājuōs ģimenēm tiks sniegta visa veida palīdzība, gan psiholoģiskā, gan materiālā.

Jau ziņots,ka Beļģijā reģistrētais autobuss ietriecās autosatiksmes tuneļa sienā Valē kantona Sjēras pilsētā.

Autobusā bija 52 pasažieri no divām Flandrijas pilsētām, kuri pēc Šveices Annivjē ielejā pavadītām slēpošanas brīvdienām devās atpakaļ uz dzimteni.

Pagaidām nezināmu iemelsu dēļ autobuss aizķēris tuneļa labās puses sienu, pēc kā tas aizsviests uz pretējo pusi un ietriecies tuneļa sienas izvirzījumā piespiedu apstāšanās zonas beigās.

Šveices varasiestādes ziņo, ka izmeklēšana prasīs ilgāku laiku, taču pirmā versija – autobusa vadītājs ar pārāk lielu ātrumu iebraucis tunelī netālu no Sjēras pilsētas. Aculiecinieki stāstījuši, ka autobuss izskatījies nevaldāms – tas uztriecies ceļu norobežojošajai barjerai, bet pēc tam strauji samests un ietriecies tuneļa sienā. Katastrofā pilnībā sadragāta autobusa priekšējā daļa, un tiem, kuri tajā atradušies, nav bijis nekādu izredžu izdzīvot.

Izmeklēšanu apgrūtina fakts, ka šausminošajā avārijā nav izdzīvojis neviens no pieaugušajiem, kuri atradās autobusā.

Izmeklētāji jau noskaidrojuši, ka autobusa šofera asinīs nav alkohola, apreibinošu vielu vai medikamentu pēdu. "Nekas neliecina arī par pēkšņām šofera veselības problēmām," norādījis Šveices prokurors Olivjē Elsigs, piemetinot, ka vairāk informācijas izmeklētāji iegūs tuvākajās nedēļās.

Tikmēr medijos, jau izskanējis vairāku aculiecinieku teiktais, ka avārija bija šofera vaina - viņš pirms avārijas esot noliecies, lai kaut ko darītu ar DVD atskaņotājā.

Izmeklētāji šo informāciju atsakās komentēt, saucot to par spekulācijām.

Transporta kompānija, kurai pieder autobuss, gan uzsver, ka viņi bijuši pietiekami pieredzējuši un labi atpūtušies, jo Šveicē ieradušies vēl pirmdien. Transporta kompānija, kurai, pēc Beļģijas mediju ziņām, ir lieliska reputācija, arī uzsvērusi, ka 2002. gadā ražotā autobusa tehniskais stāvoklis nekādas bažas nav izraisījis.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais