Gazas joslā panākts pamiers

© Scanpix

Naktī uz otrdienu stājusies spēkā vienošanās par pamieru, kas ar Ēģiptes starpniecību panākts starp Izraēlu un Gazas joslas palestīniešu kaujinieku grupējumiem.

Četras dienas ilgās apšaudes prasīja vismaz 25 palestīniešu dzīvības, uz Izraēlas teritoriju tika izšautas vairāk nekā 200 raķetes, taču to lielākā daļa, pateicoties pretgaisa aizsardzības sistēmai Iron Dome, mērķus nesasniedza.

Starptautiskās ziņu aģentūras vēsta, ka Izraēla pilnībā pārtraukusi aviācijas triecienus pa Gazas joslu, bet no palestīniešu teritorijām Izraēlas virzienā vakar tomēr izšautas dažas raķetes. «Ne visu apakšvienību komandieri ir saņēmuši informāciju par pamieru. Tā parasti notiek – vajadzīga viena vai divas dienas, lai tiktu ievērota pilnīga uguns pārtraukšana,» sarunā ar Reuters situāciju skaidrojis kāds Izraēlas armijas virsnieks. To, ka vienošanās ir panākta, apstiprinājuši arī kaujinieku grupējumu Islāma džihāds un Tautas pretošanās komiteja (PRC) līderi. Tieši šie grupējumi, nevis Gazā pie varas esošais HAMĀS, uzsāka intensīvu Izraēlas teritorijas apšaudi, šādā veidā atbildot uz PRC līdera Zuhaira al Kaisi nogalināšanu. Izraēla viņa likvidēšanu skaidroja ar to, ka Z. al Kaisi, atrodoties Ēģiptē, plānojis uzbrukumus ebreju valstij.

AP gan norāda uz pretrunām paziņojumos par pamieru. Gan Ēģiptes armijas izlūkdienesta pārstāvji, kuri kā starpnieki piedalījās sarunās, gan Islāma džihāda līderi vakar izteikušies, ka Izraēla apņēmusies ne tikai pārtraukt aviācijas uzlidojumus Gazas joslai, bet arī kaujinieku līderu likvidēšanas operācijas. To sarunā ar Izraēlas armijas radiostaciju noliedzis Izraēlas civilās aizsardzības ministrs Matans Vilnais. «Tiem, kuri rīko terora aktus, jāsaprot, ka viņi vienmēr paliks mūsu redzeslokā,» viņš sacījis, piebilstot, ka izdevīgā gadījumā šādi cilvēki tiks likvidēti.

Vakar Izraēlas dienvidu pilsētās, kur dzīvo vairāk nekā miljons cilvēku, beidzot pārtrauca skanēt gaisa trauksmes sirēnas un dzīve sāka atgriezties mierīgās sliedēs – domājams, ka šodien tiks atvērtas arī skolas, kurās mācības tika pārtrauktas drošības apsvērumu dēļ. Izraēlas armijas pārstāvji norādījuši, ka masīvās raķešu apšaudes laikā ievainojumus guvuši tikai astoņi izraēlieši – lielāko daļu no Gazas joslas izšauto raķešu pārtvērusi pretraķešu aizsardzības sistēma Iron Dome, kas paredzēta cīņai pret ļoti tuva darbības rādiusa (4 līdz 70 kilometru) raķetēm. Katra no šīs sistēmas baterijām (kopš 2011. marta ir dislocētas trīs baterijas) sastāv no radara, kas fiksē raķetes palaišanu, radara, kas tai seko, ar datoru savienotas mērķēšanas sistēmas un trim raķešu iekārtām, katrā no kurām ir pa

20 pārtvērējraķetēm. Tuvāko gadu laikā Izraēla plāno dislocēt vēl 10 šīs sistēmas baterijas, kas pasargās valsti arī no Libānā aktīvā kaujinieku grupējuma Hezbollah iespējama uzbrukuma.