Eiropas Parlaments atvieglo pārrobežu mantojumu kārtošanu

Eiropas Parlamentā (EP) ir apstiprināta regula, lai atvieglotu pārrobežu mantojumu kārtošanu, kā rezultātā, piemēram, latvietis, kurš ir precējies ar vācieti un dzīvo Beļģijā, turpmāk varēs izvēlēties, vai mantojumu kārtot saskaņā ar izcelsmes valsts Latvijas vai mītnes zemes Beļģijas normatīvajiem aktiem.

Kā informēja EP Informācijas biroja Latvijā Preses nodaļas vadītāja Iveta Ķelpe, EP deputāti minēto regulu apstiprināja, balsojot ar 589 balsīm "par", 21 - "pret" un 79 "atturas".

Regulas mērķis ir padarīt mantošanas procesu vieglāku un samazināt strīdus par mantojumu un testamentu, kas rodas, ja gadījums ir vairāku dalībvalstu jurisdikcijā.

EP deputāts no Vācijas Kurts Lehners, kurš ir atbildīgs par minētā jautājuma virzību parlamentā, norādīja, ka pārrobežu mantojumi veido 10% no visiem Eiropas Savienības (ES) mantošanas gadījumiem, kas ir apmēram 450 000 gadījumi gadā par kopējo summu 123 miljardi eiro (86,1 miljards latu).

Regula ieviesīs divus jaunus principus. Pirmkārt, ja mantojuma atstājējs mirst dalībvalstī, kas nav viņa dzimtā jeb izcelsmes valsts, mantojuma kopumam piemērojami ir tās dalībvalsts tiesību akti, kura bija mirušā pastāvīgā dzīves vieta nāves brīdī. Šis princips palīdzēs izvairīties no konfliktiem, jo citādi dažādu dalībvalstu tiesas varētu tikt iesaistītas un uzskatītas par kompetentām risināt mantošanas gadījuma strīdu.

Otrkārt, persona ar savas pēdējās gribas rīkojumu var paziņot, ka izvēlas savas dzimtās jeb izcelsmes valsts tiesības aktus. Tas paredz ES pilsoņiem jaunas tiesības, kuras EP deputāti uzskata par svarīgu uzlabojumu, jo šis princips ļauj jebkuram cilvēkam, kurš dzīvo citā ES dalībvalstī, saglabāt ciešu saikni ar savu dzimto valsti un nodrošināt, ka tiek ievēroti specifiski nacionālās likumdošanas aspekti, piemēram, attiecībā uz dāvinājumiem.

Jaunā regula neietekmēs tos cilvēkus, kuri visu savu dzīvi aizvadīs dzimtajā valstī. Līdz ar to regula neparedz nekādu nacionālo likumu harmonizāciju šādiem gadījumiem un izmaiņas mantošanas likumos nacionālajā līmenī, tai skaitā attiecībā uz īpašumu vai nodokļiem. Regula neattieksies uz Apvienoto Karalisti un Īriju, kā arī Dāniju.

EP un Padome neformāli ir panākuši vienošanos par tekstu, kas vēl formāli jāapstiprina, lai regula stātos spēkā, pastāstīja Ķelpe.