Lietuva aizstāv aizliegumu reģistrēt automobiļus ar stūri labajā pusē

Lietuva apņēmusies Eiropas Savienības Tiesā aizstāvēt savu aizliegumu reģistrēt valstī automobiļus ar stūri labajā pusē un piedalīties analoģiskā prāvā pret Poliju, pirmdien nolēmusi valdība.

Kā vēsta portāls «15min.lt», šādu sūdzību pret Lietuvu Eiropas Komisija iesniedza tiesā pagājušā gada nogalē, neuzskatot stūres atrašanās pusi par pietiekamu iemeslu atteikumam reģistrēt automašīnu. EK norāda, ka tādējādi tiek pārkāptas regulas attiecībā uz ES transportlīdzekļu tipa apstiprināšanu un brīvas preču kustības princips.

Tomēr Lietuvas valdība savu nostāju skaidro ar satiksmes drošības apsvērumiem. Satiksmes ministra vietnieks Rimvīds Vaštaks sarunā ar žurnālistiem uzsvēris, ka sabiedrības intereses un droša satiksme Lietuvai nozīmē vairāk par ekonomiskajiem apsvērumiem.

Viņaprāt, EK prasība šķiet «nedaudz dīvaina», jo attiecas vienīgi uz vieglajiem automobiļiem. «Kādēļ tikai uz vieglajiem? Mēs izvirzām jautājumu, vai tas nav politisks solis, jo Lielbritānija maksāja kompensācijas tiem autovadītājiem, kas iegādājušies jaunas mašīnas krīzes laikā, un desmitiem tūkstošu automobiļu šobrīd stāv garāžās un gaida pārdošanu. Rietumeiropas valstīs, kur visi brauc ar diezgan jauniem automobiļiem, šīs mašīnas nepirks, savukārt Polijā un Lietuvā tās būtu populāras, jo lētas,» norādījis ministra vietnieks.

Vaštaks atsaucies uz zinātnieku aplēsēm, ka atļauja reģistrēt automobiļus ar stūri labajā pusē par 32% palielinātu risku iekļūt autoavārijā. «Mums tika jautāts, vai nevajadzētu veikt eksperimentu, bet mēs uzskatām, ka nedrīkst eksperimentēt, jo tas saistīts ar cilvēku dzīvībām,» viņš piebildis.

Pašlaik ar šāda tipa automašīnām pa Lietuvas teritoriju nav atļauts braukāt ilgāk kā 90 dienas. Tā vēsta portāls tvnet.lv

Svarīgākais