Vatikāns mēģina izskaidrot iekļūšanu naudas atmazgātāju sarakstā

Piektdien Vatikāns centās izskaidrot savu klātbūtni ASV sastādītajā potenciālu naudas atmazgāšanas centru valstu sarakstā, sakot, ka tas bija tikai dabiski, ņemot vērā Vatikāna pēdējā laika centienus pielāgoties starptautiskajiem standartiem.

ASV Valsts departaments šonedēļ publicējis savu Starptautisko narkotiku kontroles stratēģijas ziņojumu, kurā Svētais Krēsls tika iekļauts kā viena no 68 valstīm vai jurisdikcijām ar “risku” par naudas atmazgāšanu vai citiem finanšu noziegumiem.

Kā norāda Vatikāna pārstāvis Federiko Lombardi, visas pasaules ekonomikas lielvalstis – ASV, Japāna un pat Itālija, tiek identificētas kā valstis ar “nopietnu risku” par naudas atmazgāšanu. Šāds apzīmējums tiek piešķirts, ņemot vērā šo valstu ekonomiku izmēru. Kā saka Lombardi, tas nav pārsteigums, ka Vatikāns ir iekļauts “riskanto” jurisdikciju sarakstā, jo tas 2011.gadā pievienojās Eiropas izvērtēšanas procesam censties atbilst starptautiskajiem naudas atmazgāšanas apkarošanas standartiem.

Jūlija sākumā Vatikāns ir paredzējis uzzināt, vai ir ievērojis ieteikumus terorisma finansējuma un naudas atmazgāšanas apkarošanai.

Valsts departaments ziņojumā nav paskaidrojis, kāpēc Svētais Krēsls ir ticis iekļauts, atzīmējot tikai, ka tas ir iekļauts sarakstā pirmo reizi.

Svarīgākais