Latviešu mākslinieka darbs - Bekingemas pils pakājē

Lieldienu noskaņas Londonā šogad sākušās agrāk kā ierasts, jo pilsētā valda svētku olu meklēšanas sezona jeb "The Big Egg Hunt".

Divi simti olas, ko apgleznojuši un izdekorējuši valsts vadošie māsklinieki, dizaineri, arhitekti un juvelierizstrādāji, ir izvietotas dažādās ielās un sānieliņās pa visu Londonu. Laikā līdz Lieldienām ikviens ir aicināts iesaistīties šo olu meklēšanā, savukārt pēc svētkiem tās tiks pārdotas labdarības izsolē. Vienu no olām ir apgleznojis latvietis Andrejs Rītiņš un viņa mākslas darbs atrodas prominentā vietā - pie Bekingemas pils vārtiem.

"The Big Egg Hunt" ir divu labdarības organizāciju kopprojekts: "Elephant Family" un "Action for Children". Pirms diviem gadiem "Elephant Family" Londonā organizēja ziloņu parādi, kad 250 mākslinieciski izdekorētie zilonēni bija izlikti londoniešu apskatei, bet pēc tam pārdoti izsolē, kurā iegūtie līdzekļi, savukārt, tika novirzīti cēlam mērķim - ziloņu rezervātu uzturēšani Āzijā. A.Rītiņš arī toreiz bija viens no projektam piesaistītajiem māskliniekiem un viņa "Cubelephant" saņēma £24750, kas bija divdesmitā lielākā summa. Turklāt gadu vēlāk viņš tika lūgts piedalīties šādā pašā akcijā Kopenhāgenā.

Labdarības projektu veterāna A.Rītiņa apgleznotā ola lieliski iederas Anglijas karalienes rezidences pakājē, jo ir veidota gotikas stilā. "Bieži vien nāk prātā Faberžē olas, kuras caurmērā bija veidotas Viktorijas, baroka un Art Nouveau laikmeta stilos, bet ņemot vērā faktu, ka ola būs izstādīta Londonā, es nodomāju, ka gotikas laikmets ir vairāk piemērots, pat "angliskāks". Man ļoti patīk šis arhitektūras stils, kam ir tik daudz piemēru Londonā, jo tas nav tik rafinēts vai piņķerīgs ka Faberžē un 18.-19.gs stili. Ierasti šādus arhitektūras rotājumus/ornamentālas līstes liek uz taisnām virsmām (sienām, griestiem), taču es gribēju redzēt, kā būtu tās pielietot uz apaļas virsmas. Greznā Sienna marmoretā ola ar šādiem rotājumiem ir ļoti dekoratīva, un, tā kā mērķis šim projektam ir veicināt ziedojumus labdarības organizacijām, mana likās, ka šādam mākslinieciskajam risinājumam varētu būt lielāka popularitāte, salīdzinot ar teiksim manu ļoti personīgo mākslas stilu," savu izvēlēto apstrādes stilu raksturo pats mākslinieks.

A.Rītiņš (1946) ir gleznotājs, autodidakts (slavenā šefpavāra Martiņa Rītiņa brālis!). Pēc Bornmutas (Bournemouth) dekoratīvās glezniecības un lietišķās mākslas skolas absolvēšanas skolas direktora iedrošināts 1986.gadā atvēra savu dekoratīvās glezniecības skolu Kanādā, kur četrpadmit gados tika apmācīti vairāk kā 7000 studentus. Aizvadīto gadu laikā viņš ir pasniedzis seminārus Kanādā, ASV, Japānā, Anglijā, Francijā, Itālijā un Latvijā un ieguvis atpazīstamību ar saviem sienas gleznojumiem un sienu un mēbeļu apdarinājumiem, lietojot ekoloģiski labvēlīgus materiālus. Šodien viņš nodarbojas ar personīgām mākslas interesēm.

Svarīgākais