Igaunijas skolotāji pārtrauks trīs dienas ilgušo streiku

Igaunijas izglītības darbinieki piektdien pārtrauks to trīs dienu streiku, kurā piedalījās vairāk nekā 16 000 pedagogu, vēsta raidorganizācija ERR.

Tallinā piektdien joprojām slēgta 21 skola un 12 bērnudārzi.

Lai arī pirmajā streika dienā - trešdienā - slēgta bija lielākā daļa skolu un 59 bērnudārzi, piektdien nestrādā trešdaļa skolu.

Lēmums par streika ilgumu bija jāpieņem katrai izglītības iestādei atsevišķi.

Izglītības darbinieki pieprasa, lai skolotāju algas šogad tiktu palielinātas par 20%, kā arī par 15% nākamgad un 2014.gadā.

Igaunijas pedagogi atkarībā no darba stāža pašlaik saņem no 608,18 līdz 736,07 eiro (no 427,43 līdz 517,31 latam) mēnesī, bet metodiķi saņem 888,88 eiro (624,70 latus) mēnesī.

Vēl pirms streika sākuma Igaunijas izglītības ministrs Jāks Āvikso nāca klajā ar priekšlikumu no nākamā gada 1.janvāra skolotāju atalgojuma minimālo likmi palielināt par 15% - līdz 700 eiro (491,96 latiem) mēnesī, taču Izglītības darbinieku arodbiedrība šo piedāvājumu noraidīja.

Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītājs Svens Rondiks pavēstījis, ka pēc streika pedagogi plāno valdībā iesniegt ierosinājumus turpināt pārrunas par algu palielināšanu un, ja tās būs neveiksmīgas, tad viņi ir gatavi rīkot plašāku streiku septembrī.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais