Serbu politiķim Šešeļam pieprasa 28 gadu cietumsodu

Hāgas starptautiskā tribunāla prokurori pieprasījuši 28 gadu cietumsodu Serbijas Radikālās partijas līderim Vojislavam Šešeļam, kuram izvirzītas apsūdzības deviņos punktos par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci.

Nākamnedēļ V. Šešeļam, kurš savu vainu noliedz, taču atteicies no advokāta pakalpojumiem un liecinieku izsaukšanas, būs dota iespēja tiesai skaidrot savu pozīciju.

Tribunāla prokurors Matiass Markusens savā noslēguma runā uzsvēris, ka pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā V. Šešeļs bijis viens no aktīvākajiem tā dēvētās Lielserbijas izveides plāna realizētājiem – kopā ar toreizējo Dienvidslāvijas līderi Slobodanu Miloševiču, vēsta AP. Apsūdzība uzskata, ka viņš palīdzējis organizēt serbu kaujinieku grupas, kuru uzdevums bijis padzīt neserbu tautības iedzīvotājus no Serbijas, Bosnijas un Hercegovinas un Horvātijas. V. Šešeļs nodarbojies arī ar finansējuma meklēšanu šīm grupām, regulāri uzstājies ar runām, kurās aicinājis uz etnisko tīrīšanu. «Pierādījumi liecina, ka Šešeļs ir vainojams desmitiem tūkstošu cilvēku padzīšanā no mājām, kā arī vismaz 905 horvātu un musulmaņu slepkavībās. Tāpat uz viņa sirdsapziņas ir nelikumīgas cilvēku aizturēšanas, spīdzināšanas, piekaušanas, seksuāla vardarbība pret simtiem cilvēkiem, laupīšanas, ciematu un reliģisko objektu iznīcināšanas,» sacīts apsūdzības rakstā.

57 gadus vecais V. Šešeļs uz apsūdzībām un pieprasīto sodu reaģējis ar ironisku smīnu – kā jau ierasts šīs prāvas laikā. Sākot no nākamās pirmdienas viņam būs iespēja tiesai trīs dienu garumā atbildēt uz apsūdzībām, taču, kā norāda BBC, viss liecina, ka V. Šešeļs izvēlēsies ierasto taktiku un sūdzēsies par to, ka process pret viņu ir politisks. Kaut gan V. Šešeļs Hāgas tribunālam labprātīgi padevās vēl 2003. gadā, pāris dienas pēc tam, kad viņam tika izvirzītas oficiālas apsūdzības, viņš darījis visu, lai novilcinātu prāvas sākšanos.

2006. gadā apsūdzētais uzsāka badastreiku, kas viņu gandrīz noveda līdz nāvei, un prāvas sākšanos nācās atlikt uz ilgāku laiku. 2009. gadā process tika pārtraukts pēc tam, kad V. Šešeļs pretēji tiesas rīkojumam izpauda vairāku liecinieku vārdus – par to viņam tika piespriests papildus 15 mēnešu cietumsods. Situācija atkārtojās pērn, kad V. Šešeļam piesprieda vēl 18 mēnešu cietumsodu par citu liecinieku vārdu izpaušanu. Viņš regulāri saņēmis aizrādījumus no procesa virzītājiem, kurus parasti salīdzina ar spāņu inkvizitoriem.

Reuters atgādina, ka, neraugoties uz ilgstošo atrašanos apcietinājumā, V. Šešeļs joprojām oficiāli ir Serbijas Radikālās partijas vadītājs, un šī partija kontrolē 57 no 250 deputātu mandātiem Serbijas parlamentā. Apsūdzētā partijas biedri vairākkārt uzsvēruši, ka Hāgas tribunāls dara visu, lai sabeigtu viņu līdera veselību. Parlamenta deputāts Dejans Mirovičs vakar sarunā ar RIA Novosti norādījis uz izvirzīto apsūdzību absurdumu. «Apsūdzības Šešeļam ir absolūti bezjēdzīgas. Prokurori paši atzīst, ka viņa spēkos nav bijis kontrolēt [Dienvidslāvijas] armiju un [serbu] brīvprātīgos, bet tajā pašā laikā uzstāj, ka viņš ir vainojams šo spēku pastrādātajos noziegumos. Kā tas ir iespējams?» retoriski jautājis D. Mirovičs.

Svarīgākais