EP: Svētki un ziedi - cīņa par dzimumu līdztiesību?

Darba samaksas atšķirība sievietēm un vīriešiem Latvijā tiek uzskatīta par galveno dzimumu nevienlīdzības izpausmi, liecina Eiropas Parlamenta Eurobarometer aptaujas rezultāti. Latvijas respondenti uzskata, ka risinājumiem būtu jānāk no Eiropas Savienības.

Eurobarometer aptaujas rezultāti liecina, ka 32% Latvijas respondentu jeb katrs trešais uzskata, ka dzimumu nevienlīdzības jautājums ir nozīmīga problēma valstī, savukārt Eiropas Savienībā kopumā tā uzskata katrs otrais respondents. Latvijas respondenti uzskata, ka darba samaksas atšķirība ir visnozīmīgākā problēma - 43% respondentu, kas sakrīt ar ES vidējo rādītāju. Savukārt ES kā galvenā problēma ir norādīta vardarbība pret sievietēm - 48% respondentu, bet Latvijā tā ierindojas otrajā vietā (36% respondentu).

Latvijas respondenti uzskata, ka viens no svarīgākajiem darba samaksas atšķirības risinājumiem ir jebkura darba veida vienlīdzīgas pieejamības veicināšana vīriešiem un sievietēm (30% respondentu), lai gan katrs ceturtais respondents uzskata, ka būtu jāpiemēro finansiālie sodi uzņēmumiem, kas neievēro dzimumu līdztiesību.

EP Informācijas biroja interneta aptauja "Ko Jums nozīmē 8.marts"

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju attieksmi un asociācijas saistībā ar Starptautisko sieviešu dienu, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs šā gada 4.-5.martā aicināja draugiem.lv lietotājus atbildēt uz jautājumu "Ko Jums nozīmē 8.marts?". Kopējais atbilžu skaits pārsniedz 120 tūkstošus, un pirmajā vietā ierindojas atbilde "Ziedu dāvināšana sievietēm" (46 % kopējo atbilžu). Savukārt "cīņa par sieviešu tiesībām" nebūt nav pirmā asociācija, kas nāk prātā saistībā ar Starptautisko sieviešu dienu (tikai 5% no visiem respondentiem). Interesanti, ka, pieaugot respondenta vecumam virs 30 gadiem, pieaug arī atbilžu skaits, ka 8.martam jābūt svētku dienai kā oficiālai brīvdienai. Kopumā to kā otru populārāko atbildi izvēlējušies 23% respondentu, turklāt 27% sieviešu to izvēlējušās kā otru populārāko atbildi, savukārt vīrieši - 15%.

Svarīgākais