HIV inficētajiem ļaus iebraukt ASV

Nākamgad HIV inficētajiem tiks ļauts ieceļot ASV, paziņojis ASV prezidents Baraks Obama, parakstot dokumentu par AIDS pacientu ārstēšanas paplašināšanu, ziņo AFP.

Aizliegums valstī iebraukt cilvēkiem, kuriem ir HIV, tika ieviests pirms 22 gadiem. Plānots, ka šonedēļ prezidenta administrācija izdos attiecīgu rīkojumu un no nākamā gada aizliegums tiks atcelts.

Pēc Obamas teiktā, šāds solis palīdzēs mazināt HIV pacientu stigmatizāciju un palielinās to amerikāņu skaitu, kuri veiks pārbaudes uz HIV. Tieši stigma, pēc prezidenta domām, ir iemesls, kāpēc ASV infekcija tik strauji izplatījusies vairāku gadu garumā, jo cilvēki nevēlas pārbaudīt savu veselību, baidoties uzzināt par HIV. Jau pērn iepriekšējais ASV prezidents Džordžs Bušs solījās aizliegumu atcelt, taču viņš līdz reālam lēmumam nenonāca.

Bez ASV aizliegums iebraukt valstī HIV inficētajiem pastāv vēl 11 valstīs, tostarp Sauda Arābijā, Sudānā, Lībijā, Irākā un Kolumbijā. Tomēr saglabāsies aizliegums ASV ieceļot personām, kuras slimas ar lepru, gonoreju un turberkulozi.