Igaunijas skolotāju streikam pievienojas transporta darbinieki

Pēc vakardien vairākās Igaunijas pilsētās notikušā skolotāju un bērnudārzu audzinātāju streika,šodien viņu prasību atbalstam pievienojas sabiedriskā transporta darbinieki.

Igaunijas dzelzceļa kompānijas Eesti Raudtee pārstāvji šodien žurnālistiem sacīja, ka pēc pārrunām dzelzceļnieki pieņēmuši lēmumu, ka daļa viņiem nepiedalīsies arodbiedrību organizētajā transporta darbinieku streikā."Dzelzceļš ir pārāk svarīga nozare, lai mēs pilnībā piedalītos streikā, tādēļ, mēs nolēmām, ka dzelzceļa darbinieki rīt streikā piedalīsies tikai daļēji,"' norāda kompānijas Eesti Raudtee preses sekretārs Urmass Glaze. Dzelzceļniekiem ir jāpilda savi pamatpienākumi."Mēs atbalstām tos transporta darbiniekus, kas rīt streikos,bet ceram, ka viņi sapratīs arī mūs.

Jau ziņots, ka 8. martā,streikotājiem pievienosies Tallinas sabiedriskā transporta darbinieki, apturot tramvaju, trolejbusu un autobusu satiksmi.

Igaunijas Transporta darbinieku arodbiedrība šonedēļ rīko streikus un protesta akcijas sabiedriskā transporta uzņēmumos arī Tartu, Pērnavā, Veru, Paidē, Rakverē un Kuresārē.

Savukārt Igaunijas Aviokompāniju pilotu asociācija nolēmusi nepiedalīties streikā, lai nenodarītu zaudējumus nacionālajam pārvadātājam «Estonian Air».

Tomēr arodbiedrība uzsākusi pārrunas ar streika komiteju par streikošanas iespēju, ja kolektīvās sarunas ar aviokompāniju nebūs veiksmīgas.

Piektdien streikotājiem pievienosies arī energokompānijas «Narva Elektrijaamad» darbinieki. Streikotāji plāno piektdien no plkst.7 līdz plkst.19 uz pusi samazināt energokompānijas galvenās degslānekļa termoelektrostacijas «Eesti Elektrijaam» saražoto enerģijas apjomu.

Streikā piedalīsies vairāk nekā 800 «Narva Elektrijaamad» darbinieki.

Kamēr daļa strādājošo ar streika palīdzību vēlas paust atbalstu Igaunijas skolotājiem, citi pievienojas Igaunijas Arodbiedrības konfederācijas prasībām - panākt vienošanos par nodarbinātības apdrošināšanas jautājumiem, ņemt vērā arodbiedrību ieteikumus attiecībā uz izmaiņām kolektīvā darba līgumu likumā, kā arī parlamentā noraidīt likumprojektu, kas cilvēkiem, kuri pēc savas vēlēšanās aiziet no darba, rosina par 40% samazināt bezdarbnieka pabalsta apmēru.

7. martā notikušajā skolotāju streikā, pēc izglītības darbinieku arodbiedrības datiem, piedalījušies ap 16 000 Igaunijas skolotāju un bērnudārzu audzinātāju.

Trešdien,streikā piedalījās 86 Tallinas bērnudārzi un 64 skolas.

Savukārt 8. martā streikos 34 skolu un 30 bērnudārzu pedagogi,bet piektdien vēl 21 skola un12 bērnudārzi.

Šodien atbalstīt streiku bija pulcējušies arī tūkstotis medicīnas darbinieku.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais