Igauniju apņems streiku vilnis

© Delfi.ee

Igaunijā šajās dienās notiks plašākais streiks pēckara Igaunijā, ziņo Igaunijas mediji.

Pirmdien,5. martā, ar Igaunijas Transporta darbinieku arodbiedrības rīkoto sabiedriskā transporta sektora darbinieku streiku Narvā, kur nekursēja neviens autobuss aizsākās virkne streiku, kas notiks vairākās valsts pilsētās.

Tallinā trešdien, 7. martā pilsētas centrā Brīvības laukumā notiks skolotāju protesta mītiņš, kas aizsāks trīs dienas ilgus nacionāla mēroga protestus, kuros piedalīsies Igaunijas skolotāji, kā arī arī bērnu aprūpes centru darbinieki un bērnudārzu audzinātāji.Arodbiedrība vēlas, lai skolotāju algas šogad tiktu palielinātas par 20% un 15% nākamgad un 2014.gadā.

Igaunijas pedagogi pašlaik saņem no 608,18 līdz 736,07 eiro (no 427,43 līdz 517,31 latiem) mēnesī, bet metodiķi saņem 888,88 eiro (624,70 latus) mēnesī.

Vidējā mēnešalga Igaunijā trešajā ceturksnī veidoja 809 eiro (568 latus).

Atbalstu streikotājiem pauduši arī daudzu citu arodbiedrību biedri - jūrnieki, veselības aprūpes darbinieki, ārsti, dzelzceļa darbinieki, neatliekamās palīdzības dienests.

Igaunijas radio un televīzijas tehnisko darbinieku arodbiedrība trešdien no plkst.11 rīkos trīs stundu solidaritātes akciju. Aptuveni 60 Igaunijas raidsabiedrības ERR tehniskā personāla darbinieku pievienosies skolotāju protestam Tallinas Brīvības laukumā. Igaunijas nacionālās televīzijas ETV vakara ziņu laikā,paužot atbalstu streikotājiem, tiks pārraidīts vēstījums. Atbalsts tiks pausts arī ERR interneta vietnē un Igaunijas radio.

Trešdienas protesta akcijai pievienosies Tartu neatliekamās palīdzības dienests un autobusu vadītāji.

Šajā dienā darbu solījuši pārtraukt vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Ceturtdien, 8. martā,streikotājiem pievienosies Tallinas sabiedriskā transporta darbinieki, apturot tramvaju, trolejbusu un autobusu satiksmi.

Igaunijas Transporta darbinieku arodbiedrība šonedēļ rīko streikus un protesta akcijas sabiedriskā transporta uzņēmumos arī Tartu, Pērnavā, Veru, Paidē, Rakverē un Kuresārē.

Streikā piedalīsies arī Igaunijas dzelzceļa darbinieku arodbiedrība.

Kā skaidroja Igaunijas Dzelzceļa darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Oļegs Čubarovs, 8.martā Igaunijā vismaz 24 stundas nekursēs neviens vilciens.

Streikā plāno piedalīties 68% Igaunijas dzelzceļa darbinieku.

Savukārt Igaunijas Aviokompāniju pilotu asociācija nolēmusi nepiedalīties streikā, lai nenodarītu zaudējumus nacionālajam pārvadātājam «Estonian Air».

Tomēr arodbiedrība uzsākusi pārrunas ar streika komiteju par streikošanas iespēju, ja kolektīvās sarunas ar aviokompāniju nebūs veiksmīgas.

Piektdien streikotājiem pievienosies arī energokompānijas «Narva Elektrijaamad» darbinieki. Streikotāji plāno piektdien no plkst.7 līdz plkst.19 uz pusi samazināt energokompānijas galvenās degslānekļa termoelektrostacijas «Eesti Elektrijaam» saražoto enerģijas apjomu.

Streikā piedalīsies vairāk nekā 800 «Narva Elektrijaamad» darbinieki.

Kamēr daļa strādājošo ar streika palīdzību vēlas paust atbalstu Igaunijas skolotājiem, citi pievienojas Igaunijas Arodbiedrības konfederācijas prasībām - panākt vienošanos par nodarbinātības apdrošināšanas jautājumiem, ņemt vērā arodbiedrību ieteikumus attiecībā uz izmaiņām kolektīvā darba līgumu likumā, kā arī parlamentā noraidīt likumprojektu, kas cilvēkiem, kuri pēc savas vēlēšanās aiziet no darba, rosina par 40% samazināt bezdarbnieka pabalsta apmēru.

Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips otrdien noraidīja iespēju, ka koalīcija varētu piekāpties arodbiedrību prasībām attiecībā uz bezdarba apdrošināšanas nodokli, nodarbinātības līgumu aktu un kolektīvo darba līgumu likumu.

Ansips norādīja, ka tauta nav devusi valdībai mandātu risināt skolotāju algu jautājumu, aizņemoties naudu, samazinot aizsardzības tēriņus vai palielinot nodokļus.

Līdz ar to līdzekļi, kurus varētu izmantot skolotāju algu palielināšanai, pašlaik tiek izmantoti izglītības sistēmā, sacīja Ansips.

Igaunijas prezidents Tomas Hendriks Ilvess izteicies, ka „tā kā streiki Igaunijā ir reta parādība, acīmredzot, tautas pacietībai pienācis gals. Vai nu kāds nav kaut ko izdarījis līdz galam, vai arī izdarījis nepareizi. Es gribētu vērst uzmanību uz diviem iemesliem, pimkārt sabiedrība pieņems streiku un ir gatava tam piekrist tikai tad , ja tā mērķi un iemesli ir vienoti un skaidri. Pašlaik, man liekas, savā starpā konkurē dažādi iemesli un vēlmes. Otrkārt, es kā prezidents, aicinu streikotājus, viņu atbalstītājus un pretējo viedokļu izteicējus, turpināt civilizētu un saprātīgu sarunu. Ja streika laikā tiks izmanoti Igaunijai draudīgi vai nomelnojoši aicinājumi, tas mazinās vai kompromitēs pilnīgi leģitīmo skolotāju vēlmi saņemt par savu darbu lielāku atalgojumu, bet galvenais nostādīs visu notiekošo pilnīgi citā gaismā,” norāda prezidents.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais