Obama un Netanjahu apspriež sarkanās līnijas

© Scanpix

Kaut gan ASV prezidents Baraks Obama pēdējo nedēļu laikā atkārtojis, ka ASV «neblefo» un «nepieciešamības gadījumā vērsīs militāru spēku pret Irānu», viņa prioritāte joprojām ir piespiest Teherānu atteikties no savas kodolieroču izstrādes programmas diplomātiskās sarunās un ar sankciju palīdzību.

Nedēļas sākumā B. Obama par šīs pieejas pareizību mēģina pārliecināt Izraēlas premjeru Benjaminu Netanjahu, kurš ieradies uz sarunām Vašingtonā.

Svētdien, uzstājoties ietekmīgā ebreju lobija Aipac konferencē, ASV prezidents vēlreiz uzsvēris, ka pašlaik nav lietderīgi satricināt situāciju ar kara draudiem, – tā vietā nepieciešams gaidīt, kādu iespaidu uz Irānu atstās noteiktās sankcijas, un pielikt visus pūliņus, lai diplomātiskā ceļā piespiestu Teherānu mainīt savus nodomus, vēsta Euronews. «Ir pārāk daudz runu par karu. Pēdējo nedēļu laikā tās tikai nākušas par labu Irānas valdībai, jo cēlušās naftas cenas, un tieši no šiem ienākumiem Irāna finansē savu kodolprogrammu,» norādījis B. Obama.

Vakar vēlu vakarā Vašingtonā sākās viņa tikšanās ar Izraēlas premjeru B. Netanjahu – vienu no tiem politiķiem, kurš regulāri runā par militāra trieciena izdarīšanu uz Irānu, turklāt piebildis, ka Izraēla šādu operāciju varētu veikt pat bez ASV atbalsta. Reuters norāda, ka abu līderu sarunās lielākā uzmanība droši vien tiks pievērsta tā sauktajām sarkanajām līnijām, kuras attiecībā uz Irānu noteikušas abas valstis. B. Obamas administrācija (jo vairāk vēlēšanu gadā) nevēlas atkārtot Džordža Buša administrācijas kļūdu, nepareizi novērtējot toreizējā Irākas līdera Sadāma Huseina pūliņus izstrādāt masu iznīcināšanas ieročus. Vašingtona būs gatava rīkoties tikai tad, kad Irāna jau būs pavisam tuvu savu kodolieroču izstrādei, – pēc izlūkdienestu datiem, tas nenotiks agrāk kā šīs desmitgades vidū. Izraēlas pozīcija ir citāda – šī valsts runā par tā dēvēto neatgriešanās punktu. Proti, Izraēla nevēlas gaidīt, līdz Teherāna būs jau pavisam tuvu kodolieroču izstrādei, jo baidās, ka tad tās kodolobjektu iznīcināšana jau varētu būt ja ne neiespējama, tad daudz sarežģītāka.